У Google розробили штучний інтелект, здатний писати програми з нуля

Стартап DeepMind з холдингу Alphabet, материнської компанії Google, розробив нейромережу, яка може писати програмний код з нуля, орієнтуючись на запропонований користувачем опис завдання.

Про це повідомляє The Verge.

Оріол Віньялс, головний науковий співробітник DeepMind, повідомив, що дослідження все ще перебуває на ранній стадії, але його результати наблизили компанію до створення гнучкого штучного інтелекту для вирішення проблем – програми, яка може самостійно вирішувати складні завдання кодування. В даний час ця область є тільки для людей.

Нейромережа AlphaCode знаходиться на ранній стадії розвитку, але за своїми навичками вже оминає програмістів-початківців.

За словами авторів AlphaCode, вона вже "нічим не гірша від середнього програміста". Автори впевнені, що в майбутньому AlphaCode дозволить повністю автоматизувати процес кодингу.

AlphaCode був протестований на завданнях, створених Codeforces, змагальною платформою кодування, яка ділиться завданнями щотижня і видає рейтинги для кодерів, аналогічні рейтинговій системі Ело, що використовується в шахах.

Вказано, що поточний набір навичок AlphaCode в даний час застосовується тільки в області програмування для змагань, але його можливості відкривають двері для створення майбутніх інструментів, які зроблять програмування більш доступним і одного разу повністю автоматизованим.

Зазначається, що в одному прикладі завдання, на якому тестувався AlphaCode, учасників просили знайти спосіб перетворити один рядок випадкових повторюваних літер s і t в інший рядок тих самих літер, використовуючи обмежений набір вхідних даних. Конкуренти, наприклад, не можуть просто вводити нові літери, а натомість повинні використовувати команду "повернення", яка видаляє кілька літер у вихідному рядку. Десять із цих завдань були завантажені в AlphaCode точно в тому ж форматі, що й людям. Потім AlphaCode згенерував більше можливих відповідей і відсіяв їх, запустивши код і перевіривши висновок, як це зробив би людина.

AlphaCode був протестований на 10 задачах, які вирішували 5000 користувачів на веб-сайті Codeforces. У середньому він входить до числа 54,3% найкращих відповідей, і, за оцінками DeepMind, це дає системі Codeforces Elo 1238, що ставить її до 28% найкращих користувачів, які змагалися на сайті за останні шість місяців.

Варто зазначити, що подібними розробками займаються й інші компанії, наприклад, американська Amazon має проект Honeycode, що дозволяє користувачам створювати програми без знання коду, у візуальному редакторі.

А Microsoft та лабораторія штучного інтелекту OpenAI адаптували програму генерації мови GPT-3 останньої, щоб вона функціонувала як програма автозаповнення, що завершує рядки коду.

Нагадаємо, Meta представила найшвидший суперкомп'ютер у світі. Він зможе обробляти до 16 Тбайт даних за секунду. Компанія відмовилася розкривати розташування комп'ютера та вартість проєкту.