В "Укравтодорі" розповіли, скільки буде коштувати проїзд першою платною дорогою

В "Укравтодорі" розповіли, скільки буде коштувати проїзд першою платною дорогою
Фото: Укравтодор

Ця платна автострада, будівництво якої розпочнуть вже у 2022 році, буде з’єднувати Краковець, Львів, Броди і Рівне. Її протяжність складе 280 км

Проїзд першою концесійною дорогою в Україні становитиме приблизно 8 євроцентів/км (орієнтовно 2,6 грн). Втім, у платної дороги обов’язково буде безплатна альтернатива, повідомив заступник голови "Укравтодору" Андрій Івко в інтерв’ю "Forbes Україна".

За його словами, ця концесійна дорога буде з’єднувати Краковець, Львів, Броди і Рівне. Її протяжність складе 280 км. Дорога буде першої категорії (шляхи з найбільшими допустимими показниками). Будівництво планують розпочати вже у цьому році.

Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проекту виконала компанія "Автомагістраль-Південь" за свій рахунок у рамках меморандуму з "Укравтодором". Але обрати концесіонера (інвестора) можна буде лише після ухвалення законопроекту про концесії

Щоправда, як відмітив у коментарі Delo.ua замміністра фінансів, колишній заступник міністра інфраструктури Олександр Кава, у цьому випадку варто зважати, що будівництво дороги – навіть при оптимістичному сценарії – орієнтовно завершать аж за сім-вісім років.

"Ще у нас жодної такої дороги немає. І про вартість проїзду говорити зарано. Будівництво, на жаль, не такий швидкий процес, як хотілося б. Дорогу Решетилівка-Дніпро на 137 км вже активно будують з 2018 року. І вона ще не добудована", – підкреслив він.

І це при тому, що перед початком зведення шляху було витрачено п’ять років на оформлення всієї проектної документації і виділення землі.

Нагадаємо, що делегація уряду України та Офісу президента, що перебуває у Франції, обговорює з представниками французького уряду широке коло питань перспективної співпраці по проектах, які реалізуються за президентською програмою "Велике будівництво".