Про затвердження Положення

Про порядок складання та надання адміністративних даних щодо діяльності управителями іпотечним покриттям

Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 25 листопада 2008 року N 1377

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
23 грудня 2008 р. за N 1222/15913

Відповідно до Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Закону України "Про іпотечні облігації", Порядку та умов видачі ліцензії на провадження діяльності з управління іпотечним покриттям та її анулювання, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 9 жовтня 2007 року N 2009 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 листопада 2007 року за N 1285/14552, та з метою впорядкування механізму контролю за управителями іпотечним покриттям Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про порядок складання та надання адміністративних даних щодо діяльності управителями іпотечним покриттям (додається).

2. Керівнику апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Ю. Назаренку забезпечити:

подання цього рішення для здійснення експертизи на відповідність Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод до Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України;

подання на державну реєстрацію цього рішення до Міністерства юстиції України;

опублікування цього рішення відповідно до законодавства України.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Керівника апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Ю. Назаренка.

4. Це рішення набирає чинності з 01.04.2009.



ПОГОДЖЕНО:      
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва      
 К. О. Ващенко
Перший заступник Голови
Національного банку України      
А. В. Шаповалов



Протокол засідання Комісії
від 25 листопада 2008 р. N 51


ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 25 листопада 2008 р. N 1377

Положення про порядок складання та надання адміністративних даних щодо діяльності управителями іпотечним покриттям

Це Положення розроблено відповідно до Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Закону України "Про іпотечні облігації", Порядку та умов видачі ліцензії на провадження діяльності з управління іпотечним покриттям та її анулювання, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 9 жовтня 2007 року N 2009 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 листопада 2007 року за N 1285/14552, Положення про іпотечне покриття звичайних іпотечних облігацій, порядок ведення реєстру іпотечного покриття та управління іпотечним покриттям звичайних іпотечних облігацій, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 1 вересня 2006 року N 774 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 листопада 2006 року за N 1205/13079.


Розділ I. Загальні положення

1. Це Положення визначає склад, строки та порядок надання до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) адміністративних даних щодо діяльності управителями іпотечним покриттям (далі - Дані).

2. Дія цього Положення поширюється на управителів іпотечним покриттям (далі - Управитель), які отримали ліцензію на управління іпотечним покриттям, видану Комісією, та банківські установи, які здійснюють діяльність з управління іпотечним покриттям, з дати підписання договору про управління іпотечним покриттям.

3. У цьому Положенні терміни вживаються у такому значенні:

журнал прийняття Даних - електронний журнал, частина програмно-технічного комплексу прийняття Даних, у якому в автоматичному режимі (без участі оператора) фіксуються час і дата надходження Даних на сервер (поштовий сервер) Комісії та унікальний номер. Дані в журналі захищені від унесення несанкціонованих змін;

нерегулярні Дані - Дані Управителя щодо змін у реєстрі іпотечного покриття, заміни управителя іпотечного покриття, заміни фінансової установи, яка обслуговує іпотечні активи у складі іпотечного покриття, звернення стягнення на іпотечне покриття, відомостей про проведення позапланового аудиту реєстру іпотечного покриття на предмет виявлення відповідності стану іпотечного покриття даним реєстру іпотечного покриття та вимогам Закону України "Про іпотечні облігації";

дата виникнення нерегулярних Даних - дата, коли Управителю стало відомо про виникнення змін у реєстрі іпотечного покриття, заміни управителя іпотечного покриття, заміни фінансової установи, яка обслуговує іпотечні активи у складі іпотечного покриття, звернення стягнення на іпотечне покриття, проведення позапланового аудиту реєстру іпотечного покриття на предмет виявлення відповідності стану іпотечного покриття даним реєстру іпотечного покриття та вимогам Закону України "Про іпотечні облігації".

4. Дані, передбачені цим Положенням, крім випадків, передбачених пунктом 7 цього розділу, надаються (надсилаються) до Комісії в електронній та в паперовій формах. Дані в електронній формі складаються шляхом заповнення українською мовою таблиць та форм, передбачених цим Положенням, за допомогою програмних засобів, які забезпечують формування файлів у форматі, визначеному Комісією. Електронна форма Даних складається з файлів, установлених наказом Голови Комісії.

Електронна форма Даних може складатися за допомогою накладання електронного цифрового підпису відповідно до нормативно-правових актів Комісії.

5. Дані в паперовій формі формуються як друкована копія електронної форми. Дані в паперовій формі, надання яких передбачено цим Положенням, засвідчуються підписом керівника Управителя та печаткою Управителя.

6. У разі, якщо паперова форма Даних нараховує більше одного аркуша, такі Дані мають бути прошнуровані, аркуші пронумеровані та скріплені відбитком печатки Управителя та підписом керівника Управителя. На зворотному боці останнього аркуша робиться напис "Прошнуровано, пронумеровано та скріплено відбитком печатки Управителя та підписом керівника Управителя (кількість) аркушів".

7. Нерегулярні Дані Управителя надсилаються до Комісії в електронній формі на електрону адресу, визначену рішенням Комісії.

8. Дані надаються до Комісії у формах, у строки та в обсязі, що встановлені цим Положенням.

9. Електронна форма Даних за складом інформації має відповідати паперовій формі Даних, склад якої установлено цим Положенням.

10. У разі надходження електронної форми Даних на пошкодженому електронному носії інформації (дискеті, диску тощо) або носії, який не містить електронної форми, Комісія листом (факсограмою) або засобами електронного зв'язку (електронною поштою) повідомляє про це Управителя.

Протягом 10 днів з дати відправлення повідомлення Управитель надає (надсилає) поштою (кур'єром) або засобами електронного зв'язку (електронною поштою) до Комісії електронну форму Даних на доступному носії інформації (дискеті, диску тощо).

11. У разі, якщо останній день надання Даних припадає на неробочий день, то останнім днем надання Даних вважається перший після неробочого робочий день.

12. Комісія може звернутися до Управителя із запитом про надання інформації щодо діяльності Управителя.


Розділ II. Склад Даних

1. Дані, які складаються та надаються до Комісії:

квартальні;

нерегулярні.

2. Квартальні Дані складаються з:

2.1. Титульного аркуша (додаток 1);

2.2. Відомостей про управителя іпотечним покриттям (додаток 2);

2.3. Відомостей про осіб (професійних учасників ринку цінних паперів), послугами яких користується управитель іпотечним покриттям (додаток 3);

2.4. Відомостей про укладені та розірвані договори про управління іпотечним покриттям за звітний період (додаток 4);

2.5. Відомостей про володіння управителем іпотечного покриття 10 відсотками та більше акцій юридичних осіб (додаток 5);

2.6. Відомостей про заміну іпотечних активів у складі іпотечного покриття (додаток 6);

2.7. Відомостей про розмір іпотечного покриття та його співвідношення з розміром (сумою) зобов'язань за іпотечними облігаціями з відповідним іпотечним покриттям (додаток 7);

2.8. Відомостей щодо співвідношення розміру іпотечного покриття з розміром (сумою) зобов'язань за іпотечними облігаціями з відповідним іпотечним покриттям на кожну дату після замін іпотечних активів у складі іпотечного покриття, які відбувались протягом звітного періоду (додаток 8);

2.9. Відомостей про заміну фінансової установи, яка здійснює обслуговування іпотечних активів (додаток 9);

2.10. Відомостей щодо надання нерегулярних Даних (додаток 10);

2.11. У разі проведення позапланового аудиту реєстру іпотечного покриття у звітному періоді відповідно до вимог, встановлених відповідним нормативно-правовим актом Комісії, Управитель додає аудиторський висновок на предмет виявлення відповідності стану іпотечного покриття даним реєстру іпотечного покриття та вимогам Закону України "Про іпотечні облігації" до паперової форми квартальних Даних;

2.12. Фінансова звітність Управителів (крім банків) заповнюється та складається у формах і порядку, встановлених Міністерством фінансів України.

У разі розкриття Управителем, який є емітентом цінних паперів (з відкритим розміщенням цінних паперів), регулярної квартальної інформації відповідно до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 N 1591, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.2007 за N 97/13364, фінансова звітність в складі квартальних Даних не надається.

3. Дані за IV квартал складаються з:

3.1. Титульного аркуша (додаток 1);

3.2. Відомостей, визначених підпунктами 2.2 - 2.13 пункту 2 цього розділу;

3.3. Відомостей про структуру іпотечного покриття іпотечних облігацій за видами іпотечних активів та інших активів на кінець звітного періоду (додаток 11);

3.4. Відомостей про наявність прострочених боржником строків сплати чергових платежів за кредитними договорами, права вимоги за якими забезпечено іпотеками, які включено до складу іпотечного покриття (додаток 12);

3.5. Аудиторського висновку, що надають (надсилають) до Комісії управителі (крім емітентів цінних паперів) за звітний період в складі Даних за IV квартал, але не пізніше 30 квітня наступного за звітним року, який супроводжується листом на бланку управителя іпотечним покриттям. Управителі - емітенти цінних паперів надають аудиторський висновок у складі річної регулярної інформації емітентів цінних паперів відповідно до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 19.12.2006 N 1591, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 05.02.2007 за N 97/13364.

Проведення аудиторських перевірок (складання аудиторських висновків) Управителів здійснюється аудиторськими фірмами (аудиторами), які включені до Реєстру аудиторів та аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, що здійснюють діяльність на ринку цінних паперів, що ведеться Комісією.

4. Нерегулярні Дані складаються з:

4.1. Відомостей про заміни у реєстрі іпотечного покриття (додаток 13);

4.2. Відомостей про заміну управителя іпотечного покриття (додаток 14);

4.3. Відомостей про заміну фінансової установи, яка обслуговує іпотечні активи у складі іпотечного покриття (додаток 15);

4.4. Відомостей про звернення стягнення на іпотечне покриття (додаток 16);

4.5. Відомостей про проведення позапланового аудиту реєстру іпотечного покриття на предмет виявлення відповідності стану іпотечного покриття даним реєстру іпотечного покриття та вимогам Закону України "Про іпотечні облігації" (додаток 17).


Розділ III. Строки та порядок надання Даних до Комісії

1. Управителі надають Дані до центрального апарату Комісії у строки:

1.1. Квартальні - не пізніше останнього дня місяця, наступного за звітним кварталом;

1.2. Нерегулярні - протягом двох робочих днів після дати виникнення нерегулярних Даних.

2. Квартальні Дані надаються до загального відділу центрального апарату Комісії в паперовій формі та в електронній формі на носії інформації (дискета 3,5 або лазерний диск), електронна форма квартальних Даних може надсилатись на електрону адресу, визначену рішенням Комісії.

3. Нерегулярні Дані надаються до Комісії Управителем за кожними відомостями окремо.

Нерегулярні Дані, що надаються до Комісії Управителем, вносяться до журналу прийнятих Даних.

Після прийняття нерегулярних Даних Комісія надсилає відправнику електронною поштою реєстраційний номер, за яким нерегулярні Дані зареєстровані в журналі прийнятих Даних.

У разі відсутності реєстраційного номера нерегулярних Даних в журналі прийнятих Даних такі Дані вважаються неприйнятими.

4. На письмову вимогу Комісії Управитель зобов'язаний надати нерегулярні Дані в паперовій формі, засвідчені підписом керівника Управителя та печаткою Управителя.


Розділ IV. Контроль за наданням Даних управителями іпотечним покриттям

1. Державний контроль за дотриманням управителями іпотечним покриттям вимог щодо надання Даних здійснює Комісія.

2. За ненадання, ненадання в повному обсязі, несвоєчасне надання, надання завідомо недостовірних Даних до Комісії, передбачених цим Положенням, управитель іпотечним покриттям несе відповідальність згідно із законодавством.


Директор департаменту
моніторингу та стратегії
розвитку фондового ринку       
О. Табала