НБУ курс:

USD

41,28

+0,05

EUR

44,81

+0,09

Готівковий курс:

USD

41,55

41,50

EUR

45,35

45,20

До кінця року свинарство може втратити близько 11 млрд грн через спалахи АЧС

Фото: Pexels
Свині. Джерело фото: pexels.com

В Україні росте число спалахів африканської чуми свиней (АЧС), під загрозою опинилась вся свинарська галузь. До кінця року свинарство може втратити до 30% поголів’я: 1,5 млн тварин з 4,9 млн голів. Орієнтовні збитки в галузі можуть досягти 11,7 млрд грн, зазначив директор з комунікацій тваринницького агрохолдингу KSG Agro Олександр Голіздра в коментарі для Delo.ua.

За його оцінкою, до кінця року свинарство може втратити до 11,7 млрд грн через: 

  • прямі збитки через утилізацію тварин — 10 млрд грн;
  • втрати можливого прибутку на дезінфекцію та простій свинокомплексів протягом мінімум шести місяців — 1,5 млрд грн;
  • закупівля нової генетики — 0,23 млрд грн.

Він також відмічає, що ці цифри не є кінцевими. Втрати в галузі взагалі складно піддаються обрахунку, оскільки деякі свинокомплекси не звітують про спалахи АЧС і утилізують хворих свиней без оповіщення Держпродспоживслужби. Крім того, дані Держстату про вирощування свиней населенням є нерелевантними до їх реального поголів'я в Україні. 

Підрахунок втрат поголів’я, підтвердження чи спростування фактів заражень АЧС — справа компетентного органу, підкреслює голова асоціації "Свинарі України" Оксана Юрченко. Наразі офіційні дані не опубліковані, і оцінки втрат базуються лише на припущеннях учасників ринку, без урахування фактору сезонності.   

"Попри всі заяви, галузь працює. Традиційний пік спалахів АЧС триває у період з липня по листопад. Тому я б дуже обережно ставилася до прогнозів втрат свиней через чуму до кінця року, особливо з урахуванням випадків, про які не повідомляють офіційно ”, — підкреслює вона.

Найбільш песимістичний прогноз для поголів’я свиней дає виконавчий директор асоціації М’ясної галузі Микола Бабенко. Станом на серпень 2024 року він оцінив втрати поголів’я свиней від АЧС в мінімум 10% (0,5 млн голів), а до кінця року допускає скорочення на 30-50% (1,5–2,5 млн голів орієнтовною вартістю до 45 млрд грн). Це, на його думку, спровокує суттєве здорожчання свинини — з поточних 190-200 грн/кг до майже 300 грн/кг.   

АЧС — смертельна для свиней хвороба, летальність якої перевищує 90%. Хоча людина не може нею захворіти, епідемії АЧС призводять до великих втрат для свинарів. Оскільки ефективних засобів її профілактики поки не існує, при виявленні інфекції забивають та спалюють все поголів’я свиней у радіусі 3-10 км від епіцентру захворювання.

Аналітики Європейського банку реконструкції та розвитку підрахували, що сумарні втрати через АЧС (прямі та непрямі) складають близько $200 за голову для малих і середніх підприємств, та до $460 для великих господарств. 

Більше про вплив хвороби на ціну свинини, та чому тваринники можуть замовчувати випадки спалахів АЧС у свинокомплексах — читайте в статті "Свинарство втрачає мільярди гривень: до чого тут епідемія АЧС". 

Джерело фото: pexels.com