Експорт українського меду в І кварталі зріс на 93%

Експорт українського меду в І кварталі зріс на 93%
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

У першому кварталі 2024 року експорт агропродовольчої продукції з України склав близько 6,5 млрд доларів, що на 4 % менше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте, експорт меду значно зріс.

Про це повідомляє пресслужба Української асоціації аграрного експорту (УААЕ).

Згідно з даними останніх звітів, загальний обсяг експорту меду склав майже 23 тисячі тонн на суму 44 мільйони доларів, що на 93% більше порівняно з попередніми періодами. Водночас, експортна ціна на мед знизилася і наразі становить 1909 доларів за тонну.

Також в УААЕ відзначили збільшення виручки від експорту плодів, ягід і горіхів, яка зросла на 47% і склала 87 мільйонів доларів. Найбільш вигідними для експорту є волоські горіхи, заморожені ягоди і фрукти, а також яблука та груші.

Доходи України від продажу інших продуктів

Від продажу м'яса та субпродуктів на міжнародних ринках Україна заробила 243 мільйони доларів, що на 20% більше порівняно з попереднім періодом. Основну частину доходів принесло м'ясо птиці з обсягом експорту 112 тисяч тонн на суму 222 мільйони доларів.

Також значний приріст показав експорт готових та консервованих м'ясних продуктів, доходи від яких склали приблизно 13 мільйонів доларів, що у 2.5 раза вище.

Експорт молокопродуктів зазнав скорочення до 43 мільйонів доларів, що на 16% менше порівняно з попереднім роком. Основні товари цієї групи включають сухе та згущене молоко (16 мільйонів доларів), сири (11 мільйонів доларів), масло і молочні пасти (6 мільйонів доларів), а також незгущене молоко та вершки (5 мільйонів доларів).

Морозиво українського виробництва продемонструвало позитивну динаміку, доходи від продажу якого зросли на чверть і досягли 7 мільйонів доларів.

За поточний рік також було експортовано понад 15 тисяч тонн яєць на суму близько 17 мільйонів доларів. Втім, вартість цього експорту знизилася через падіння цін, що становило в середньому 1078 доларів за тонну або 28028 доларів за контейнер вагою 26 тонн.

Додамо, що президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов на конференції Black Sea Grain у Києві розповів, що до кінця травня Україна планує експортувати майже всі залишки зерна врожаю 2023 року. Він прогнозує, що це спричинить зростання цін на зерно на внутрішньому та світовому ринках.

Джерело фото: ua.depositphotos.com