НБУ курс:

USD

41,25

--0,08

EUR

43,56

--0,13

Готівковий курс:

USD

41,65

41,58

EUR

44,12

43,95

Пальмова олія перестала бути найдешевшою у світі

Пальмова олія перестала бути найдешевшою у світі
Фото: ua.depositphotos.com

Пальмова олія втратила свої позиції в якості найдешевшої харчової олії у світі, поступившись цим званням соєвій олії.

Відкрийте нові горизонти для вашого бізнесу: стратегії зростання від ПриватБанку, Atmosfera, ALVIVA GROUP, Bunny Academy та понад 90 лідерів галузі.
12 грудня на GET Business Festival дізнайтесь, як оптимізувати комунікації, впроваджувати ІТ-рішення та залучати інвестиції для зростання бізнесу.
Забронювати участь

Про це повідомляє Bloomberg.

Ще в листопаді 2022 року пальмову олію продавали на 782 доларів дешевше за тонну порівняно з соєвою. На відміну від сої, соняшника та ріпаку, урожай з пальми збирають цілий рік і для виробництва олії потрібно менше землі, що зазвичай обходиться дешевше.

На сьогодні ж пальмові плантації в Індонезії та Малайзії, на долю яких припадає 85% світових поставок пальмової олії, стикаються із проблемами. Дрібні фермери неохоче вирубують старі дерева та висаджують нові, оскільки для того, щоб нові дерева принесли плоди, може знадобитися від чотирьох до п'яти років, в той час як соєвим бобам для цього потрібно приблизно півроку.

Таким чином, пише Bloomberg, ціни на пальмову олію зросли на 10% цього року, тоді як соєва олія здешевшала приблизно на 9%.

Ключові споживачі, такі як кондитерські компанії, ресторани та готелі в Індії, навряд чи терміново шукатимуть, чим замінити пальмову олію. Крім того, попит буде підтримуватися завдяки виробникам біодизелю в Індонезії.

На сьогодні пальмову олію можна знайти всюди - від піци та морозива до шампуню та губної помади. Виробники кормів для тварин також використовують її як інгредієнт, у той час як деякі країни переробляють пальмову олію на біопаливо.

Bloomberg зауважує, що ринок пальмової олії може скоригуватися, як тільки набудуть чинності сезонні фактори попиту та пропозиції. Споживання пальмової олії зазвичай падає у грудні та січні в Індії, найбільшому імпортері, оскільки воно твердне за нижчих температур, що спонукає споживачів шукати альтернативи.

Фото: ua.depositphotos.com