НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Українські садівники знижують ціни на яблука: в чому причини

Українські садівники знижують ціни на яблука: в чому причини
Ілюстрація: Рixabay

Українські садівники змушені знижувати ціни на яблука осінніх сортів через низький попит та збільшення пропозиції. Ця тенденція спостерігається на ринку вже третій тиждень поспіль.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Наразі якісні сортові яблука продаються за ціною 12-18 грн/кг ($0,29-0,44/кг), що на 15% нижче, ніж минулого тижня.

Оскільки яблука осінніх сортів не підлягають тривалому зберіганню, садівники намагаються продати їх якомога швидше, що й призводить до подальшого зниження цін.

Аналітики зазначають, що ціни на яблука вже майже досягли рівня аналогічного періоду минулого року.

Додамо, що раніше аналітики повідомляли, що урожай яблук в Україні буде нижчим за минулорічний через несприятливі погодні умови навесні та влітку цього року. Тому ціни на яблука у новому сезоні залишаться високими.

На початку серпня експерти думали, що урожай яблук у ключових 20 країнах ЄС у 2024 році не тільки впаде на 11% у порівнянні з і так низьким рівнем виробництва попереднього року (10,2 млн тонн проти 11,5 млн тонн), але й буде на 14% меншим за середній показник за останні три роки, що значно вплине на ціни.