НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Українські свинарі наголошують на неприйнятності в’єтнамської вакцини проти АЧС до її офіційного визнання

свиня
Фото: Pixabay

Асоціація "Свинарі України" занепокоєна висвітленням ситуації з можливістю реєстрації в Україні кандидата вакцини проти африканської чуми свиней в’єтнамського виробництва (AVAC Vietnam JSC) та наголошує на неприйнятності використання препарату до його офіційного визнання.

Як ідеться у повідомленні об'єднання, в’єтнамський кандидат вакцини на сьогодні не має підтвердженого статусу безпечного продукту і несе потенційні ризики погіршення епізоотичної ситуації у країні. Загалом же на сьогодні жодний із кандидатів не має статусу вакцини, оскільки не пройшов процес перевірки.

"Сьогодні питання реєстрації кандидата вакцини проти АЧС в Україні не зводиться до ризиків окремого підприємства, яке вирішить застосувати продукт, безпечність якого не доведено. Ідеться про наслідки для епізоотичної ситуації у країні та сусідніх країнах, впливу на зовнішню торгівлю продукцією свинарства, інтеграції України у ЄС", - сказано в ньому.

В АСУ зазначають, що беруть участь в обговореннях питання в широкому експертному колі, із залученням профільних відомств, компетентного органу, експертизи вітчизняних та міжнародних організацій і наукових установ.

За висновками ж останнього відповідного круглого столу, організованого під егідою Міністерства аграрної політики і продовольства 27 березня, було вирішено надалі відстежувати прогрес щодо розробки вакцини проти АЧС та не підтримано ініціативу зареєструвати кандидата вакцини в’єтнамського виробництва, зважаючи на ризики та відсутність доказів його безпечності та якості.

Натомість зараз, як вказують в асоціації, в українських ЗМІ стало багато "інформаційного шуму" щодо ситуації, пов’язаної з АЧС та реєстрацією цього препарату в Україні, неправдивої інформації та маніпуляцій з даними щодо цього питання.

На думку свинарів, це шкодить репутації галузі та має на меті "лобіювання фінансових інтересів окремих зацікавлених осіб". Вони підкреслюють, що будь-яка неофіційна інформація щодо потенційної вакцини "може сприйматися лише як недостовірна".

Зазначимо, що в червні директор компанії-розробника потенційної першої вакцини проти АЧС AVAC Vietnam Нгуєн Ван Дієп заявляв, що Україна вслід за Румунією подала заявку на реєстрацію вакцини AVAC ASF Live. У лютому ж ЗМІ повідомляли, що AVAC погодилася передати Румунії 10 тисяч доз AVAC ASF Live.

У вересні голова Держпродспоживслужби України Сергій Ткачук заявляв, що відомство офіційно зверталося до компетентного органу В’єтнаму за результатами застосування вакцини AVAC ASF Live та її ефективності в цій та/чи інших країнах, але відповіді так і не отримала.

В свою чергу, асоціація "М'ясної галузі" заявляє, що Україна мала можливість отримати 400 тисяч доз вакцини AVAC безкоштовно ще в 2023 році, але через нібито блокування керівництвом асоціації свинарів препарат досі недоступний в Україні. Там вказують, що всього за рік через АЧС втрата поголівʼя свиней склала 30%, і подальше зволікання в питанні вакцини може призвести до катастрофи у вітчизняному свинарстві.