В Україні стрімко дорожчає вершкове масло: у чому причина

масло
Фото: Depositphotos

 На українському ринку масла спостерігається справжній бум, який супроводжується стрімким зростанням цін.

Про це повідомляє Інфагро.

Зазначається, що вартість масла на світових ринках також зростає, але не так швидко і суттєво, як в Україні.

"Схоже, вітчизняні промислові споживачі занадто переймаються певним дефіцитом масла в Україні і готові поповнювати запаси за будь-яку ціну", - зауважують аналітики.

За їхніми даними, споживання масла в Україні зросло, але і виробництво, скоріш за все, знаходиться приблизно на рівні минулого року, водночас експорт суттєво впав.

"Спрогнозувати подальші зміни на світовому ринку масла зараз не може ніхто. В кінці осені не виключено і зниження цін.Виробники можуть продовжити піднімати ціни, хоча й зрозуміло, що наслідки такої цінової політики негативно відобразяться на обсягах продажів", - підкреслюють аналітики.

Вони додають, що зважаючи на високий рівень цін, заводи намагаються подовжити сезон виробництва власного масла.

"Не дуже стримують їх в такому прагненні навіть високі ціни на сировину та відносно низькі – на суміжні СЗМ та казеїн. Як для осені, жовтневі показники виробництва непогані, але приблизно на третину менші у порівнянні з минулим роком", - констатують аналітики.

Зауважимо, в Україні також виросли ціни на пастеризоване молоко, кефір, кисломолочний сир та сири. Молочна продукція дорожчає під впливом перегляду переробними підприємствами закупівельних цін на молоко-сировину в сторону збільшення через обмеження її пропозиції, а також у зв’язку зі зростанням собівартості виробництва в умовах війни.

Джерело фото: ua.depositphotos.com