Голова Вінницької обласної ради Микола Панасюк: "Цукор лишився тільки у "порошенків"

Держава купувала цукор цілу зиму по 2,65 гривні. А на ринку він коштував 3,50 гривні. Тобто хтось клав до кишені 1 гривню.


Держава купувала цукор цілу зиму по 2,65 гривні. А на ринку він коштував 3,50 гривні. Тобто хтось клав до кишені 1 гривню. Сьогодні у господарствах по суті цукру немає, його дуже мало. У великих господарств (як у нас є корпорація Порошенка, що мала 86 тисяч гектарів), у тих, що засівали велику кількість цукрового буряка і зібрали його по Україні 5 мільйонів тонн, залишився нереалізований цукор.

Рядові господарства цукру не мають. У них залишилося там по 100-50 тонн, тому вони сьогодні будуть продавати по великій ціні, і це нормально. Але ж сьогодні ми не сіємо цукровий буряк. Через що? Через те, що сьогодні, при існуючій ціні на цукрову сировину, це 170 гривень за тонну, — кажуть, що це дуже хороша дотація, якщо буде 560 гривень за гектар. Якщо поділити на тонну, то виходить по 17 гривень дотацій на тонну. А затрати при цьому виросли: дизпаливо, добрива — на 100%. Тому нікому не вигідно за такої ситуації сіяти цукровий буряк. На ринку цукру ціна штучно піднімається і опускається. Я думаю, що зараз встановлять ціну на цукор не менше 3,20 гривні. Але на ринку через торгову надбавку він буде не менше 3,50.

З-за кордону завозять дешевий цукор, його перешивають в інші мішки, виставляють за наш і гублять ним товаровиробника. Тому сьогодні значно зменшиться кількість посадки цукрового буряка. Зараз є інші культури, з яких можна мати прибуток. Через це сьогодні ми втратимо свою цукрову базу, своїх виробників. І тоді нам дійсно треба буде завозити цукор, але вже за високими цінами.