НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

АРМА підписало договір з новим управителем Овруцького щебеневого заводу

АРМА підписало договір з новим управителем Овруцького щебеневого заводу
Фото: АРМА

Державне агентство України з управління активами (АРМА) підписало угоду з ТОВ "Тамерлан-1", яке стало переможцем конкурсу на управління Овруцьким щебеневим заводом. Про це повідомила голова АРМА Олена Дума.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Півроку кропіткої роботи працівників АРМА щодо пошуку ефективного управителя для цього інвестиційно привабливого підприємства дали результат - підписано договір з ТОВ “Тамерлан-1”, яке стало переможцем конкурсу на відбір управителя Овруцького щебеневого заводу", - повідомила Дума.

Вона додала, що пошук управителя для цього активу став для АРМА складним завданням через заборгованість підприємства та частково затоплений кар'єр. 

Проте актив залишається інвестиційно привабливим завдяки дійсному спеціальному дозволу на видобуток червоного граніту до 2036 року.  Цей матеріал є одним із найміцніших будівельних ресурсів і активно використовується в промисловому, гідротехнічному, цивільному та приватному будівництві.

Додамо, що за оцінками на 2021 рік, запаси граніту на родовищі становлять близько 20 мільйонів кубометрів.

Дума підкреслила, що відновлення роботи підприємства є важливим для країни в умовах воєнного стану, оскільки це забезпечить робочі місця для місцевого населення та стимулюватиме стабільні надходження до державного бюджету України.

Нагадаємо, що 12 вересня Агентство з розшуку та менеджменту активів повідомило, що обрало управителя для Овруцького щебеневого заводу, який розташований у Житомирській області. 

Що відомо про нового управителя

Згідно з даними YouControl, основний вид діяльності ТОВ "Тамерлан-1" – "08.12 Добування піску, гравію, глин і каоліну". Статутний капітал 1 300 грн незмінний з 2016 р.. Власником і керівником ТОВ "Тамерлан-1" є киянин Денис Наумець. попередньою власницею і очільницею товариства була Ірина Сухенко.

За даними УouСontrol, Овруцький щебеневий завод раніше належав білоруській міськраді міста Гомель. Підприємство було частиною Гомельського міського шляхового будівельно-ремонтного тресту.

Заявлена вартість арештованого майна станом на травень 2023 р. складала понад 30 млн грн.

Завод зіткнувся з фінансовими проблемами, включаючи значні борги перед працівниками та державою. У 2022 році працівникам не виплачували зарплати, що призвело до накопичення боргу в 4 мільйони гривень.

Нагадаємо, у грудні 2023 року АРМА вже оголошувало про пошук управителя для Овруцького щебеневого заводу.

Овруцький щебеневий завод міг зупинитись назавжди

Нагадаємо, що у 2023 році АРМА заявило про ризик затоплення кар'єру та неможливості відновлення його роботи на арештованому Овруцькому щебеневому заводі.

Причини цієї ситуації крилися в декількох взаємопов'язаних факторах.

Завод, кінцевим бенефіціаром якого була Гомельська міська рада (Білорусь), опинився під арештом, що позбавило підприємство можливості вести господарську діяльність. Через це завод не сплачував рахунки за електроенергію, які складали близько 280 тис. грн щомісяця. 

Тоді постачальник електроенергії, державне підприємство "Укрінтеренерго", повідомив про намір припинити постачання електроенергії в односторонньому порядку.

Відключення електроенергії призвело б до серйозних наслідків: кар'єр заводу затопило б, що унеможливило б відновлення його роботи. Це, в свою чергу, могло призвести до знищення цінного обладнання та зменшення інтересу бізнесу до управління даним об'єктом. 

У звʼязку з цим АРМА звернулося до "Укрінтеренерго" з проханням не відключати електроенергію на період проведення конкурсного відбору управителя.

Усе це створювало додаткову соціальну напругу в селі Бондарі, де розташовані активи заводу. Важливо зазначити, що підприємство забезпечувало водопостачання для місцевої амбулаторії, що обслуговувала понад 3 000 мешканців, а також для Бондарівського ліцею, де навчалися 140 дітей.