Експерти компаній "Делойт", Talent Advisors та EBS завершили роботу в рамках пілотного проекту Мінінфраструктури

Київ, 12 лютого 2015 року — Експертна група за участю представників компанії "Делойт" в Україні, Talent Advisors та EBS завершила консультації Міністерства інфраструктури щодо залучення та оцінки кандидатів на посаду генерального директора ДП "Укралізниця". За підсумками проекту Міністру інфраструктури було подано "короткий список" кандидатів, рекомендованих до розгляду на зазначені посади

Експертна група була сформована за ініціативою Міністра інфраструктури Андрія Пивоварського. Головною метою даної ініціативи була розробка прозорого алгоритму незалежної оцінки претендентів та забезпечення його дотримання. Створений прецедент може стати основою якісно нової загальнодержавної практики відбору кандидатів на ключові посади в сфері управління державним майном. З огляду на це всі експерти погодились залучитись до проекту на волонтерських засадах.

Незалежність процесу забезпечувалась колегіальністю прийняття рішень експертною групою та наявністю права вето у кожного з експертів. Це виключало можливість одноосібного впливу на рішення щодо проходження того чи іншого кандидата до наступного етапу.

Опис ключових етапів, що відбулись в рамках процесу відбору кандидатів:

1. Збір резюме від всіх бажаючих безпосередньо експертною групою після публічного запрошення Міністерства щодо відкритих вакансій. Загалом на посаду керівника ДП "Укрзалізниця" було подано 233 резюме.

2. Попередня оцінка всіх отриманих резюме експертною групою за наступними ключовими критеріями: досвід управління змінами та управлінська зрілість. За результатами розгляду був сформований "довгий список", з 11 кандидатів на посаду керівника ДП "Укрзалізниця", рекомендованих для проведення інтерв"ю.

3. Інтерв"ю представників експертної групи та заступників Міністра інфраструктури з кандидатами, що увійшли до "довгого списку". В рамках інтерв"ю використовувалась модель оцінки лідерських компетенцій та цінностей. Окремо Міністерством проводилась перевірка кандидатів на благонадійність.

В результаті був сформований "короткий список", до якого увійшли 3 претенденти, які були рекомендовані Міністру інфраструктури для подачі на розгляд Номінаційного Комітету. Наразі кандидати готують пакет документів, що включає їх бачення реформ, програму 100 днів та мотиваційні есе. Планується, що остаточне рішення про подання кандидатів до Номінаційного Комітету буде прийняте Міністром наступного тижня після ознайомлення з їх програмами. Після цього імена кандидатів буде оприлюднено.

На цьому експертна група завершила свою роботу по проекту "Укрзалізниця". Водночас ми, виконуючи функцію громадського контролю, продовжимо ретельно спостерігати за подальшим прийняттям остаточного рішення щодо кандидатів. У випадку появи нових кандидатур поза межами рекомендованого переліку, ми будемо змушені заявити про це публічно. В рамках реалізованого проекту ми отримали унікальний досвід, який допоможе удосконалити процес оцінки кандидатів на посади генеральних директорів аеропортів "Бориспіль", "Львів" та "Укрпошти", який триває до сьогодні. Зокрема, ми приділятимемо більше уваги регулярній та своєчасній комунікації щодо ключових етапів процесу.

"Для мене особисто ключовою ознакою успішності проекту є той факт, що кожен з рекомендованих нами кандидатів, вартий посади, на яку претендує. І не має значення, кого з них буде призначено на цю посаду. Сподіваюсь, що започаткований процес прозорого та незалежного оцінювання кандидатів на посади керівників державних підприємств сприятиме відродженню довіри суспільства до держави в цілому", — відзначив Андрій Булах, керуючий партнер "Делойт".

"Для мене важливий весь процес як прецедент, тому що він не лише впроваджує найкращі бізнес-практики в сферу державного управління, але й створює довіру до процесу з боку претендентів. Це підвищує здатність держави залучати найкращі таланти на ключові посади. При комплексній імплементації цього підходу державні компанії матимуть шанс перетворитися з "поглиначів бюджетів" на локомотив української економіки", — прокоментувала Олена Вольська, керуючий партнер ЕBS.

"Цінним є те, що найкращі світові практики пошуку та відбору лідерів, впроваджені нами у рамках цього проекту, наразі набувають свого поширення у інших міністерствах та відомствах. Ми зробимо все можливе, щоб реалізований Міністерством інфраструктури пілотний проект став стандартом, закріпленим на законодавчому рівні", — пообіцяв Роман Бондар, партнер Talent Advisors.

Контактна особа для ЗМІ:
Колесник Маргарита
[email protected]
(044) 249-79-05