НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

ФОПів знову зобов'яжуть сплачувати ЄСВ

податки
Фото: Freepik

У 2025 році фізичних осіб-підприємців знов зобов’яжуть сплачувати єдиний соціальний внесок. На початку повномасштабного вторгнення РФ були внесення зміни, що до кінця війни та протягом наступних 12 місяців підприємці мають право не платити ЄСВ за себе.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила членкиня комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Довоєнну систему оподаткування повертають

Народна депутатка підкреслила, що зупинення дії цієї норми закону про ЄСВ передбачено пунктом №3 прикінцевих положень проекту державного бюджету.

Южаніна нагадала, що відповідні зміни було внесено на початку повномасштабного вторгнення, а саме з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе.

"Право сплачувати ЄСВ добровільно весь цей час було, і податкова неодноразово наголошувала, що сплата ЄСВ впливає на зарахування страхового стажу", - зауважила Южаніна.

Вона додала, що таким чином, довоєнну систему оподаткування можна буде вважати остаточно повернутою.

Податки зростуть

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики прийняв до повторного першого читання версію урядового законопроєкту про підвищення податків 11416-д.

Доопрацьований законопроект передбачає:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5%;
  • збільшення податків для першої та другої групи ФОП;
  • авансові внески на АЗС;
  • 1% для всіх форм ФОП третьої групи;
  • 25% прибутку на фінустанови;
  • помісячна звітність ПДФО (для економічного бронювання).

Прогнозується, що законопроєкт Верховна Рада прийме у середині жовтня, а Міністерство фінансів пропонуватиме підвищення податків "заднім числом" з 1 жовтня.