Гранти від ЄС для бізнесу з прифронтових областей - які умови

єс гранти бізнес
Європейський Союз закликав малі і середні підприємства з прифронтових та деокупованих територій України взяти участь у грантовому конкурсі і отримати 10 тисяч доларів. Фото: Мінренітеграції

Європейський Союз пропонує малим і середнім підприємствам з прифронтових та деокупованих територій України взяти участь у грантовому конкурсі в межах ініціативи EU4Business.  Про це повідоми в Мінреінтеграції.

Гранти по 10 тисяч євро на розвиток бізнесу можуть отримати 10 компаній. Вони мають бути зареєстровані у Чернігівській, Сумській, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Одеській, Дніпропетровській, Полтавській, Кіровоградській і Київській областях (без міста Києва).

“Підприємства не повинні розміщуватись і провадити свою діяльність на тимчасово окупованих територіях. Їх власники мають бути громадянами України. А чисельність працівників на момент участі має складати від 11 до 249 осіб”, - повідомляють у Мінреінтеграції.

На програму можуть подаватися постачальники та/або виробники харчової продукції; галузі, які підтримують виробників/постачальників харчової продукції, такі як виробництво промислових холодильників або вентиляційних систем, виробництво машин або обладнання для виробництва продуктів харчування та напоїв.

Серед умов участі програми - компанія не може здійснювати діяльність або не має дочірніх підприємств у Російській Федерації та/або Білорусі та інших країнах, включених до санкційного списку.

Заявки можна подавати до 9 квітня 2023 року включно. Переможців буде оголошено до кінця травня.

У лютому 2023 року в Україні міністерство економіки запустило нові програми стимулювання зайнятості для вирішення проблеми безробіття, зокрема серед вразливих верств населення: осіб з інвалідністю, ветеранів, молоді без досвіду роботи, внутрішніх переселенців. Сьогодні 40% безробітних - це саме такі люди і вони можуть зіткнутися з бар'єрами у доступі до гідної праці. 

У березні 2023 року міністерство аграрної політики і продовольства оголосили результати грантової програми з розвитку садів, ягідників та теплиць. За дев’ять місяців українці найчастіше садили .фундук і волоський горіх (493,3 га). Друге місце посіли лохина та чорниця – 350 га, на третьому – яблуня із площею 296,1 га.