ЄБРР та CRH купують цементні заводи в Україні

ЄБРР та CRH купують цементні заводи в Україні
Світовий виробник цементу CRH купує заводи в Україні. Фото: dyckerhoff.com.ua

Міжнародна компанія CRH, провідний виробник будівельних матеріалів у світі, підписала мандатний лист з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо спільного придбання активів італійської компанії Buzzi в Україні. 

Про це повідомила пресслужба CRH.

Там зазначають, що для обох сторін важливо вже зараз інвестувати в Україну та готувати цементну галузь до виробництва сталої та доступної продукції, яка є необхідною для повоєнної відбудови країни та її інтеграції з Європою. 

“Для того, щоб запобігти дефіциту в найближчому майбутньому, необхідні негайні дії, особливо у високотехнологічному та капіталомісткому цементному секторі. Крім того, корпоративні інвестиції важливі для відновлення української економіки”, — наголошують в компанії. 

Як повідомляють в CRH, на заводах Buzzi, розташованих в Україні, використовується мокрий спосіб виробництва цементу — найменш екологічний та найбільш енергоємний.

Таким чином, після придбання об’єкти Buzzi мають бути модернізовані для переходу на напівсухий спосіб виробництва. Раніше, під час аналогічної перебудови Кам’янець-Подільського заводу, компанія інвестувала в об’єкт близько $300 млн. Очікується, що стільки ж коштуватиме для CRH модернізація заводів Buzzi. 

На думку Андрія Гундера, президента Американської торговельної  палати в Україні, присутність такої великої компанії в Україні та її готовність інвестувати у місцеві виробництва — важливий знак для міжнародної спільноти, що Україна відкрита для бізнесу.

“Будучи найбільшою компанією в галузі будівництва в Північній Америці, CRH входить в ТОП-3 виробників цементу. Те, що гравець такого масштабу не лише залишається на українському ринку, а й готовий його розвивати, може стати сигналом для великих міжнародних компаній інвестувати в Україну”, — підкреслює Гундер.

“На Україну чекає велике навантаження, пов’язане з повоєнною відбудовою. І це великий виклик. Адже тільки за умови максимального використання власних будівельних матеріалів та потужностей відбудова стане поштовхом до економічного зростання України і покращення добробуту громадян країни. Тому необхідно вже зараз готуватись до збільшення обсягів виробництва цементу: розвивати внутрішній ринок та модернізувати наявні потужності, — наголошує голова асоціації “Укрцемент” Павло Качур. 

ДОВІДКА:

CRH – ірландська компанія, що володіє в Україні заводами з виробництва цементу під брендом Cemark у Кам'янці-Подільському, Одесі та на Львівщині.

Раніше повідомлялося, що до АМКУ надходили заяви про надання дозволу на придбання компанією "CRH UKRAINE B.V." акцій ПрАТ "Дікергофф цемент Україна" та частки у статутному капіталі ТОВ "Дікергофф Україна".

"Дікергофф цемент Україна" – дочірня компанія італійської Buzzi.  В Україні вона володіє заводами "Волинь-цемент" у Здолбунові, "Південьцемент" на Миколаївщині, а також має активи у Києві, Одесі та Миколаєві.