Не відмовимось від реформ вільного ринку, — Порошенко в Українському домі в Давосі

Не відмовимось від реформ вільного ринку, — Порошенко в Українському домі в Давосі
Україна прагне побудувати сучасну, ринкову економіку малого та середнього бізнесу та ніколи не повернеться до командної економіки радянського типу. Про це Президент України Петро Порошенко заявив минулого тижня у Давосі

Україна прагне побудувати сучасну, ринкову економіку малого та середнього бізнесу та ніколи не повернеться до командної економіки радянського типу. Про це Президент України Петро Порошенко заявив минулого тижня у Давосі. У середу оргкомітет Українського дому в Давосі підбив підсумки на заключній прес-конференції у прес-центрі "Інтерфакс-Україна".

"Ми вважаємо, що можна зробити три головні висновки з нашого досвіду в Давосі. Перше: Український дім у Давосі створив потужний інвестиційний бренд. Друге: Український дім у Давосі відкрив вікно для іноземців — наших спонсорів. Третє, і найголовніше: Український дім у Давосі створив позитивний образ України як країни інновацій, креативності та великих можливостей", — зазначила виконавчий директор Українського дому в Давосі Алекса Чопівська.

Офіційна заява Президента завершила напружений тиждень в Українському домі у Давосі, де український приватний сектор демонстрував життєздатність ділового середовища країни — у панельних дискусіях, культурних заходах та спілкуванні зі світовою бізнес-елітою.

"Ми будемо дотримуватись курсу реформ, і я, як президент, зроблю все можливе для того, аби цей прогрес був незворотнім, — зазначив Порошенко. — Ми хочемо побудувати здорову економіку західного типу, що базується на малих та середніх підприємствах. Ми не хочемо повертатись до економіки радянського типу".

Впродовж тижня Український дім у Давосі провів закриту зустріч Національної інвестиційної ради України під керівництвом Президента та за участі керівників міжнародних організацій, котрі сумарно представляли понад $1 трлн капіталу. Під час зустрічі міжнародні інвестори схвалили програму реформ уряду та підтвердили намір надалі інвестувати в Україну, а також анонсували інвестиційні угоди на суму понад $370 млн.

Європейський банк реконструкції та розвитку та норвезька компанія NBT підписали меморандум про фінансування у розмірі €350 млн, а NBT також оголосила про плани інвестувати $1,5 млрд протягом наступних п"яти років у будівництво на півдні України вітрових електростанцій потужністю 250 МВт.

Після цього Horizon Capital повідомила про свій новий фонд у розмірі $200 млн, зібраний за участі інвесторів рівня "блакитних фішок" (найбільш великих, надійних і ліквідних компаній зі стабільними показниками доходів і дивідендів, — прим. ред.). Кінцевий обсяг коштів значно перевищує поставлену ціль у $150 млн. Кошти буде вкладено в українські проекти.
"Це сильний сигнал для ринку, що свідчить про привабливість України для інвестування", — зазначила партнер-засновник та CEO Horizon Capital Олена Кошарна.

Генеральний директор NBT (компанії з Осло, що працює у галузі відновлюваної енергетики) Йоар Вікен заявив: "Ми сподіваємось, що наші дії відкриють очі іншим приватним інвесторам в Україні".

"Україна залишає олігархічний пострадянський простір та грає за світовими правилами", — сказав Посол Канади в Україні Роман Ващук.

Урядова агенція з залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest провела серію панельних дискусій для обговорення глобальних бізнес-питань. Модератором виступив голова UkraineInvest Даніель Білак.

Дискусія "Зробимо планету величною знову: зарядка відновлювальних джерел", що відбулась за підтримки TIU Canada, зверталась до теми енергетичного переходу та значного збільшення інвестицій у зелену енергетику.

Панель "Чия це ідентичність: конфіденційність у цифрову епоху", спонсорована IT Association of Ukraine, запропонувала обговорити питання етики використання особистих даних урядами та корпораціями з усього світу.

У дискусії "Зерна розуму: керуючи глобальною економікою XXI сторіччя", що відбулась за підтримки UFuture Investment Group, учасники проаналізували фактори розвитку економіки, включно з технологіями, підприємництвом та креативними індустріями.

День заходів UkraineInvest завершився бесідою за участі мера Києва, чемпіона світу з боксу у важкій вазі, співзасновника Фонду братів Кличків Віталія Кличка, а також його брата Володимира Кличка, чемпіона світу з боксу у важкій вазі та співзасновника Фонду братів Кличків.

"Я — охоронець для кожного інвестора. Для всіх тих, хто вкладає кошти у наше рідне місто, я несу відповідальність. Інвестиції у безпеці, адже їх охороняють Клички", — зазначив київський міський голова та колишній боксер.

В Українському домі в Давосі також відбувся показ дизайнера Юлії Магдич, після якого гостей запросили на вечірку, де виступила співачка Аліна Паш та львівський етно-джаз-гурт Shockolad. Спонсором заходу став супер-преміум-бренд горілки Zirkova.

Засновники знаного у всьому світі йога-проекту Boho Beautiful, що має українське походження, провели годинний wellness-клас у п"ятницю зранку.

"Це величезний проект для України, адже ми маємо представництво міжнародного масштабу, і світ дізнається все більше про Україну", — вважає лідер українського модного бізнесу, засновниця проекту More Dash Дар"я Шаповалова.

Стейкхолдери назвали Український дім у Давосі безпрецедентним успіхом: в окремі дні він мав понад 1500 відвідувачів, а загальна кількість гостей перевищила 9 тисяч, що значно більше за минулорічний результат у 5 тисяч гостей.

Про Український дім у Давосі

Співорганізатори Українського дому в Давосі — Українська асоціація венчурного та приватного капіталу (UVCA), Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), Фонд Віктора Пінчука та Horizon Capital. Український дім у Давосі пишається своїм повністю жіночим організаційним комітетом, до складу якого входять: Світлана Гриценко (Фонд Віктора Пінчука), Ярослава Джонсон (WNISEF), Олена Кошарна (Horizon Capital), Ольга Афанасьєва (UVCA) і Алекса Чопівська (Український дім у Давосі).

На додаток до щедрої підтримки співорганізаторів і золотого спонсора Temerty Foundation, панельними спонсорами Українського дому в Давосі стали Благодійний фонд Богдана Гаврилишина, Business 100, EBS, Effective Investments LLC, First Generation Capital, Hillmont Partners, ICU, IT Ukraine Association, TA Ventures, TIU Canada та UFUTURE Investment Group.

Український дім у Давосі підтримують UkraineInvest, Національна інвестиційна рада, Світовий конгрес українців, Аспен Інститут, Аспен Інститут Київ і Атлантична рада США.