Неплатежі бюджетних установ перед "Чернігівгаз Збутом" зросли в 11 разів

Неплатежі бюджетних установ перед "Чернігівгаз Збутом" зросли в 11 разів
Станом на 1 квітня 2018 року загальна сума заборгованості бюджетних установ перед ТОВ "Чернігівгаз Збут" сягнула 26,2 млн грн. Від початку року рівень неплатежів зріс в 11 разів.

В цьому місяці компанія направила попередження на відключення газопостачання в зв"язку з заборгованістю 170 бюджетним установам.

Левова частка боргу за газ припадає на установи, що фінансуються з місцевих бюджетів — це 15,6 млн грн. Організації, що фінансуються з держбюджету недоплатили "Чернігівгаз Збуту" 8,2 млн грн, а з обласного — 2,4 млн грн.

Через неплатежі бюджетних установ, "Чернігівгаз Збут" звернувся до судових інстанцї — наразі там на розгляді перебуває 8 справ зі стягнення заборгованості на користь компанії на загальну суму понад 6 млн грн. Серед найбільших боржників: Квартирно — експлуатаційний відділ м. Чернігова, що має борг майже 3,2 млн грн., Управління освіти Ніжинської міської ради — понад 885 тис грн., Відділ освіти Ріпкинської РДА — 750,4 тис грн., Відділ освіти, молоді та спорту Новгород — Сіверської міської ради — 676,3 тис грн.

"Відповідно до законодавства, якщо установа своєчасно не сплачує за газ, компанія повинна припинити газопостачання, — зазначає директор "Чернігівгаз Збуту" Іван Луста. — Перший крок врегулювання питання про борги — письмове повідомлення про припинення поставок газу. Якщо ж після цього борг не погашений, ми ініціюємо відключення і справа вирішується в судовому порядку".

Бюджетники пояснюють незадовільний стан платіжної дисципліни проблемами з фінансуванням. Незважаючи на те, що нова система розрахунків працює майже 3 роки, процедура оплати і надходжень бюджетних коштів до сих пір залишається недосконалою. При цьому, з деякими установами дотепер неврегульовані договірні відносини, що також створює проблеми з проведенням платежів.

Найкраще на Чернігівщині розраховуються за газ бюджетники в Варвинському, Коропському, Носівському, Срібнянському районах та м.Прилуки, а серед найгірших платників — Бахмацький, Ріпкинський, Новгород-Сіверський райони та м.Чернігів