Понад 220 посад у "Рівнегаз" вакантні через низькі зарплати

Фото: Josh Appel / Unsplash
Фото: Josh Appel / Unsplash
Середня зарплата рівненських газовиків складає 9329 грн, в той час, як середньомісячна зарплата по галузі в області — 18 694 грн

Через заморожені тарифи на розподіл газу зарплата фахівців "Рівнегаз" на 23% менша від середньої по промисловості та на 52% від середньої зарплати по галузі. Середня зарплата рівненських газовиків складає 9329 грн, в той час, як середньомісячна зарплата по галузі в області становить — 18 694 грн.

Невеликі зарплати призводять до відтоку кваліфікованих спеціалістів, які часто шукають високооплачувану роботу за кордоном. З початку 2019 року з компанії звільнилося 178 працівників. Головною причиною масових звільнень газовиків є низький рівень заробітної плати, який на 29% менший від середньої зарплати по галузі.

Сьогодні на підприємстві вакантними є 220 посад. Як правило, це люди, які цілодобово забезпечують безаварійний розподіл газу: слюсарі, зварники, монтери, водії. Так, лише в аварійно-диспетчерській службі, яка цілодобово ліквідовує витоки газу не вистачає майже 50 фахівців.

Стільки ж працівників не вистачає в службі, яка здійснює комплексно-приладове обстеження: перевіряє мережі та виявляє витоки газу на них. Через незаповненість вакансій, збільшується навантаження на працівників, а зарплата незмінно залишається низькою.

"Тарифна політика НКРЕКП обмежує зарплати газовиків. З діючої ціни природного газу лише 18,2 копійки спрямовуються на заробітну плату, решта коштів — на заміну та ремонт мереж, утримання АДС, встановлення безкоштовних лічильників тощо. Газорозподільна компанія отримує лише 72,5 копійок від вартості одного кубометра", — розповідає комерційний директор АТ "Рівнегаз" Віктор Осницький.

Наразі усі звернення газорозподільних підприємств України до НКРЕКП щодо встановлення економічно обґрунтованого тарифу на розподіл у структурі ціни на газ, залишаються без реагування. В Асоціації газового ринку України зазначають, що неприйняття тарифів створює умови для банкрутства нового Оператора ГТС.