НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

Рада прийняла за основу законопроєкт про угоди зі слідством

Рада прийняла за основу законопроєкт про угоди зі слідством
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №12039, який вдосконалює регулювання угод про визнання винуватості у справах щодо корупції.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

"За основу - 268. Законопроект не голосували одразу в цілому, так як в залі були застереження щодо цього від двох фракцій" – зазначив Железняк.

Цей законопроєкт передбачає, що у разі співпраці зі слідством, коли підозрюваний викриває співучасників та відшкодовує збитки, суд може призначити менший термін ув’язнення, ніж передбачено законом. Наприклад, замість 8 років — 5.

Також суд може призначити значний штраф: до 102 мільйонів гривень за особливо тяжкі злочини та понад 4 мільйони гривень за тяжкі злочини.

Крім того, у випадках угоди може бути конфісковано майно підозрюваного, якщо це передбачено домовленістю. Важливо, що цей механізм не застосовуватиметься до організаторів злочинних схем, за винятком випадків, коли організатор викриє іншого організатора.

Железняк додає, що у випадку коли мова йде про злочини меншої тяжкості і якщо це не великі схеми без співучасників, то фігурант, який повністю відшкодовує збитки і сплачує штраф, може отримати  зменшений термін ув’язнення.

За його словами, законопроєкт підтримали Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ), і він відповідає міжнародним зобов’язанням України.

Додамо, НАЗК здійснило першу в історії України виплату винагороди викривачу корупції відповідно до рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Джерело фото: ua.depositphotos.com