НБУ курс:

USD

41,23

-0,00

EUR

44,73

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,53

41,50

EUR

45,35

45,20

Тестуємо додаток NovaPay і розбираємось, які функції він пропонує користувачам

Тестуємо додаток NovaPay і розбираємось, які функції він пропонує користувачам

На початку 2010-х років фінтех-стартапи кинули виклик консервативному банківському бізнесу, хоча здавалося, що небанківські фінансові сервіси не зможуть стати йому гідними конкурентами. Але все вийшло з точністю до навпаки: за даними Statista, обсяг світового ринку фінтеху в 2023 році досяг майже 79 млрд дол., тоді як ринок традиційних банківських послуг, згідно з оцінками Global Markets Insights, в 2023 році було оцінено в 15,9 млрд дол.

Сьогодні у всіх на слуху міжнародні необанки Revolut і Wise, або  міжнародні платіжні системи PayPal та Payoneer. Ці та багато інших сервісів є своєрідним фінансовим мультитулом та пропонують величезний набір послуг – як фінансових, так і інших.

Україні теж є чим похвалитися в цьому плані. Як приклад – NovaPay, який входить до групи компаній NOVA (Нова пошта) та з 2012 року є фінансовим партнером логістичної компанії. Наприкінці 2023 року компанія запустила свій однойменний мобільний застосунок. Сьогодні NovaPay здійснює 2,5 мільйона транзакцій на день, а додатком вже користуються понад 300 тис. чоловік. Розбираємось, кому цікаві його фінансові сервіси. 

Що всередині застосунку?

Інтерфейс NovaPay зручний та інтуїтивно зрозумілий. Після швидкої авторизації за допомогою «Дії» вас зустрічає зображення вашої платіжної картки – віртуальна і оформлюється миттєво, а під нею – меню швидкого доступу, яке пропонує поповнити картку, здійснити переказ з картки або створити платіж за реквізитами IBAN.

На головній є доступ і до інших «гарячих» функцій. Зокрема, це оплата посилок Нової пошти, поповнення мобільного, покупка облігацій, а також Кейс для зборів та особистих накопичень.

Також у додатку можуть відкрити рахунок та оформити картку ФОПи. Підприємці матимуть доступ не тільки до всіх послуг застосунку, а ще й можуть комфортно управляти бізнес-рахунками та платежами, робити виписки, оформлювати довіреності до рахунку. Втім, цим функціонал не обмежується.

Тепер навіть 100 транзакцій не проблема

Користувачеві доступні всі можливі платежі в межах України – всі види переказів українцям та бізнесу, оплата комунальних та інших послуг (інтернет, телебачення), податки та штрафи, перекази на благодійність. 

Окремо розповімо про оплату за IBAN – вона реалізована максимально зручно завдяки парсингу. Це дозволяє уникнути введення даних вручну. Необхідно вибрати опцію «Платіж за IBAN» та вставити в поле дані отримувача. Причому можна скопіювати одразу всі реквізити разом, а програма розставить все самостійно в потрібні поля. Також є можливість відсканувати всі реквізити з паперової квитанції або рахунку номер IBAN камерою мобільного. Додаток все зчитає та розставить по своїх місцях. Залишиться лише перевірити введені дані, вказати призначення платежу, суму і підтвердити операцію. Те саме можна зробити, якщо завантажити PDF-файл або фото рахунку з галереї або самостійно зробити фото.

Окрім того, можна позбавити себе зайвої мороки з постійним введенням реквізитів. Для цього після оплати потрібно просто створити шаблон, або вибрати один із платежів в історії транзакцій. Це значно економить час.

Також у застосунку є сервіс розділення оплати. Він дозволяє швидко й просто поділити вже оплачений рахунок між власниками карток NovaPay. Як приклад – оплатити спільний обід з колегами.

Вигідні тарифи 

Платежі за реквізитами IBAN у додатку NovaPay не обмежені за сумою та проводяться без комісій. А інші тарифи – дуже вигідні. Наприклад, з картки NovaPay на картку іншого банку можна переказати до 50 тис. грн на місяць без комісії, далі – 0,5%, але не менше 5 грн. 

Зняти готівку можна без комісій у відділенні Нової пошти — через штрихкод у застосунку NovaPay. Також кошти можна зняти у будь-якому банкоматі в Україні, в такому випадку буде діяти ліміт до 50 тис. грн, далі – 0,9% від суми, але не менше 10 грн.

50% вигоди на оплату послуг з доставки

У NovaPay є своя програма лояльності, яка дозволяє заощадити до 50% на послугах з доставки та комісії з післяплати. Це щось на кшталт кешбеку на послуги Нової пошти та NovaPay. Припустимо, вам потрібно отримати посилку з оплатою доставки та комісії з післяплатти. Для цього в додатку на головному екрані слід обрати розділ “Нова пошта” та конкретну посилку, сплатити її карткою NovaPay, після цього миттєво на картку повернеться 50% вартості доставки чи комісії, максимум 50 грн за посилку.

Так само працює вигода, коли потрібно відправити посилку. Але в цьому випадку необхідно створити електронну накладну в застосунку Нової пошти, зазначивши, що доставку оплачує відправник. Потім в застосунку NovaPay обираємо потрібну посилку, оплачуємо послуги доставки карткою NovaPay і отримуємо одразу ж на картку 50% вигоди. Скористатись цією вигодою можна 4 рази на місяць.

Кредитні продукти

Через застосунок також можна оформити розстрочку. Є два її варіанти:

  • розстрочка на платіж з історії операцій, що дозволяє перевести вже зроблену оплату в розстрочку;
  • розстрочка до здійснення покупки, коли кредитні кошти зараховуються на картку.

Сума розстрочки може становити від 1000 грн до 100 тис. грн (кредитний ліміт визначається індивідуально для кожного клієнта), термін – від 3 до 12 місяців. Процентна ставка лише 0,00001% річних, але при цьому є щомісячна комісія у розмірі 3,5%. Реальна відсоткова ставка становить 97,3%. Втім, якщо погасити заборгованість достроково, комісія буде лише за період користування розстрочкою, а не за весь термін.

Ще один формат розтермінування платежів – посилка у кредит. Ця послуга дозволяє забрати товар ціною від 1000 грн, що прямує до вас з післяплатою Новою поштою, без сплати всієї суми одразу. Вартість товару можна поділити на кілька платежів та вносити їх щомісяця. Доречі, послугу можна оформити у кілька кліків у мобільному застосунку в розділі “Нової пошти” в процесі оплати. Або ж офлайн, у відділенні.

Інвестиції

Одна з функцій, яка відрізняє NovaPay від інших, – продаж у застосунку власних корпоративних облігацій (щось схоже на депозит у банку, тільки відсотки приємніші). Минулого року компанія першою на українському ринку капіталу під час війни випустила власні цінні папери. Зараз вже зареєстровано шість випусків облігацій серій A, B, C, D, E та F по 100 млн грн кожен. 2,6 тис. українців вже інвестували близько 600 млн грн у цінні папери компанії.

Облігації можна купити у застосунку NovaPay на термін від 1 до 12 місяців. Дохід може досягати 16,5% при мінімальній сумі інвестицій у 1000 грн. 

Добре, коли є альтернатива

Отже, ми бачимо, що головна перевага небанківських фінансових сервісів – універсальність та гнучкість продуктів, адаптованих під потреби клієнтів. Як, наприклад, Revolut пропонує не тільки платежі і перекази, а й дорогоцінні метали, криптовалюти, а NovaPay – власні облігації і вигоду на доставку. Усе діджиталізовано і зручно: немає паперових договорів і довгих черг. Досить мати додаток на смартфоні для всіх операцій в один дотик. Застосунок NovaPay гідно конкурує з банківськими продуктами, а за деякими своїми можливостями він перевершує аналогічні рішення від банків.