НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

45,22

--0,21

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

В "Укрпошті" прокоментували ідею оподаткування посилок з-за кордону: що кажуть

В "Укрпошті" прокоментували ідею оподаткування посилок з-за кордону: що кажуть
Фото: Freepik

Ідея оподаткування посилок з-за кордону вартістю менш як 150 євро має втілюватися одночасно зі збільшенням кількості службовців на митниці та бюджету на їх утримання.

Про це заявив генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Наша позиція досить проста: будь-які рішення мають бути зважені та прораховані. Якщо змінюється ліміт, то треба одразу значно збільшувати кількість митників, і я не впевнений, що їх є, де зараз взяти. До того ж треба збільшувати бюджет на митницю", - переконаний Смілянський.

Він зауважив, що підтримує європейську модель, де податки стягуються під час купівлі.

"Тобто, наприклад, китайські інтернет-магазини стягують податок і перераховують до бюджету країни. Але така модель за один день не запуститься", - вважає очільник "Укрпошти".

На його думку, Україна повинна вчитися бути частиною глобального ринку і витримувати конкуренцію.

"Якщо однакові комп'ютерні миші виробляють на одному й тому самому заводі в Китаї, водночас одна летить літаком з AliExpress, а інша пливе морем у контейнері, то остання має бути дешевшою - з ПДВ чи без нього", - наголосив Смілянський.

Нагадаємо, раніше співвласник "Нової пошти" Володимир Поперешнюк заявив, що влада повинна відмовитися від ідеї оподаткування посилок з-за кордону вартістю менш як 150 євро, так як це призведе до невиправданого підвищення витрат держави на митно-податкові процедури і логістичного колапсу.

Зауважимо, норму про несплату ПДВ при отриманні посилки з-за кордону вартістю менш як 150 євро планують виключити з законодавства. Відповідний законопроєкт уже готують.