Виробник ліфтів Kone остаточно продав бізнес у Росії: хто купив

Фото: Facebook/konecorporation
Фото: Facebook/konecorporation

Фінський виробник ліфтів, ескалаторів, траволаторів та кранів Kone оголосив про завершення виходу з російського ринку. Як йдеться у повідомленні компанії, вона продала свій російський підрозділ російському холдингу S8 Capital.

"Угода була схвалена відповідними органами, і її закриття означає, що Kone тепер повністю виведена з Росії. Сума угоди не розголошується", - йдеться у ньому.

Ще в березні 2022 року Kone зробила заяву про припинення поставок і відмову від нових замовлень внаслідок війни Росії проти України. У червні того ж року компанія оголосила плани продати свій бізнес.

При цьому повідомляється, що на момент укладання угоди у Kone у Росії працювало близько 300 осіб, і на частку цього бізнесу припадало лиш менше 1% всіх продажів компанії у світі.

Як уточнює російське видання "Комерсант", S8 Capital викупила АТ "Ліфт Коннект", на балансі якого знаходяться російські активи Kone. Йдеться про сервісний портфель, до складу якого входять 7 тисяч одиниць обладнання, зокрема високошвидкісні ліфти у шести регіонах. Співробітники ж свої робочі місця збережуть, перейшовши в компанію Meteor Lift. Під цим брендом здійснюватиметься обслуговування обладнання Kone.

Власником S8 Capital вважається Армен Саркісян. Холдинг володіє, зокрема, лотерейною компанією "Столото", маркетплейсом Price.ru та виданням Sport24. З 2022 року S8 Capital почала купувати активи іноземних компаній, що йдуть з Росії.

Зокрема, навесні S8 Capital домовилася про викуп бізнесу німецького виробника шин Continental, а ще 2022 року під її контроль перейшли активи американського виробника ліфтів Otis. З січня 2023 року підприємство розпочало випуск ліфтів під згаданим брендом Meteor Lift.

Фінська Kone постачала ліфти ще до СРСР із середини 1930-х років. При цьому, вирішивши минулого року піти з РФ, компанія спочатку збиралася передати "Ліфт Коннект" місцевому менеджменту. Виручка ж цієї компанії за 2022 рік склала 4,2 мільярда рублів (нині близько 1,6 мільярда гривень).

Обладнання Kone встановлено переважно в елітному житлі, офісних будинках, на стадіонах та в інфраструктурних об'єктах. Загальний сервісний портфель Meteor Lift після поглинання "Ліфт Коннект" складе 51,3 тисячі ліфтів, ескалаторів, траволаторів та турнікетів, що дозволить їй стати провідною компанією в РФ у цій сфері.