Вперше за останні 4 роки для "Рівнегаз" переглянули тариф на розподіл газу

Фото: Рixabay
Фото: Рixabay
З 1 січня 2020 року новий тариф на послуги з розподілу природного газу для споживачів Рівненщини становить 1 грн без ПДВ

З 1 січня 2020 року новий тариф на послуги з розподілу природного газу для споживачів Рівненщини становить 1 грн без ПДВ. І хоча рішення НКРЕКП про підвищення тарифу є прогресом за останні кілька років, він не покриває витрати підприємства.

Нагадаємо, через заморожені 2016 року тарифи АТ "Рівнегаз" за останні три роки отримало збитки в розмірі 300,4 млн грн.

Затверджений державним регулятором 24 грудня 2019 року тариф для АТ "Рівнегаз" покриває лише 77% від собівартості доставки газу споживачам регіону. Таке рішення державного регулятора призведе до того, що в 2020 році збитки компанії складуть в межах 51,2 млн грн.

"Новий тариф має частково вирішити одну з головних проблем підприємства: низький рівень заробітної плати, через що дефіцит кваліфікованих кадрів складає майже 9%. Водночас через збитковий тариф АТ "Рівнегаз" не може розраховуватись за технологічний газ, що призвело до заборгованості перед оператором ГТС — АТ "Укртрансгаз", — говорить фінансовий директор "Рівнегазу"Віталій Зубейко.

Економічно не обґрунтований тариф не дозволяє АТ "Рівнегаз" закупити на ринку необхідні обсяги технологічного газу і автоматично створить фінансовий тягар для всієї системи транспортування газу до споживачів. Це створює загрозу штучного банкрутства не лише операторів ГРМ, а й нового незалежного оператора ГТС.

У компанії вважають доцільними подальші послідовні дії з боку державного регулятора для затвердження економічно обґрунтованих тарифів за розподіл газу, оскільки розроблений НКРЕКП проект тарифу, не вирішує проблему нарощення боргів, та потребує вдосконалення.