Для відновлення та модернізації Україні необхідні німецькі верстати та обладнання

Свириденко
Фото: пресслужба Мінекономіки

Україна розраховує на збільшення інвестицій з боку німецького бізнесу та на те, що сучасне обладнання від німецьких виробників допоможе відновити українську інфраструктуру, а також модернізувати економіку після війни. 

Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко під час виступу на Німецько-українському економічному форумі, який відбувається у Берліні.

За її словами, українська економіка поступово переходить до свого відновлення, і за прогнозами заростання ВВП цього року перевищить 4%, а наступного року очікується ріст економіки на 5%.

Як вважає Свириденко, в Україні достатньо стабільна макроекономічна ситуація, яка є важливою умовою для подальшого економічного зростання і залучення інвестицій навіть під час війни.

"Для того, щоб забезпечити швидші темпи росту економіки, нам потрібні довгострокові інвестиції. Для німецького бізнесу дуже важливо зрозуміти, що сьогодні Україна – це не лише країна, яка потребує фінансової допомоги, а й економіка, яка має гарні перспективи для інвесторів. Вже 30 німецьких компаній висловили готовність інвестувати в Україну. Я вважаю, що саме німецьке обладнання може відіграти особливу роль під час відновлення нашої країни", - наголосила Свириденко.

Вона додала, що нове обладнання потрібне як для відновлення цивільної промисловості, так і для виробництва зброї і боєприпасів.

"Україна буде вдячна, якщо у німецького бізнесу буде можливість постачати нам обладнання, необхідне для виробництва військового озброєння, а також обладнання необхідне для переробної індустрії. Адже український уряд, з огляду на заблоковані морські порти, визначив для себе переробку, як пріоритетну галузь економічного розвитку", - підкреслила міністерка.

Вона зауважила, що Україні знадобиться значна кількість металообробних верстатів та обладнання для виробництва будівельних матеріалів, також устаткування для відновлення зруйнованих підприємств та переробки сировини. Також зараз Україну цікавить налагодження виробництва продукції для заміщення імпорту з РФ і білорусі. Мова йде про скло, папір, металургійну та хімічну продукцію, продукцію машинобудування, тощо.

Український уряд розглядає варіанти розробки спільних заходів стимулювання, які б зробили німецьке обладнання привабливим і доступним для українських промисловців. Відповідна програма могла б включати кредитування придбання устаткування для українського бізнесу від німецького ЕКА Euler Hermes або проектне фінансування від німецького банку розвитку KfW, розширення програм страхування від воєнних ризиків та надання грантів від німецького уряду, який покривав би частину вартості обладнання для українського бізнесу.

Нагадаємо, у рамках німецько-українського економічного форуму,німецький оборонний концерн Rheinmetall та "Українська оборонна промисловість" утворили спільне підприємство, яке обслуговуватиме й ремонтуватиме техніку, поставлену Україні. Також там відбуватиметься локалізація виробництва провідних зразків техніки Rheinmetall AG.