"Укроборонпром" і Rheinmetall утворили спільне підприємство

Rheinmetall, Укроборонпром
Rheinmetall й "Укроборонпром". Колаж: delo.ua

Німецький оборонний концерн Rheinmetall та "Українська оборонна промисловість" утворили спільне підприємство. Про це 24 жовтня повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

Він зазначив, що це підприємство обслуговуватиме й ремонтуватиме техніку, поставлену Україні. Також там відбуватиметься локалізація виробництва провідних зразків техніки Rheinmetall AG.

За словами Шмигаля, ТОВ "Рейнметал – Українська оборонна промисловість" було зареєстровано 18 жовтня. 

"Створення спільного підприємства є без перебільшення знаковою подією, яка виводить співпрацю між нашими країнами на якісно новий рівень та дозволить нам разом будувати арсенал вільного світу", – висловився очільник уряду.

Співпраця "Укроборонпрому" та Rheinmetall

Rheinmetall оголосила про укладення угоди щодо стратегічної співпраці з "Укроборонпромом" у травні поточного року. Цією угодою передбачено створення спільного підприємства.

Тоді закриття угоди планувалося на кінець червня, а старт роботи підприємства – з середини липня.

У Rheinmetall вказували, що основою для співпраці стане технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів, переданих в Україну. На наступних етапах партнери мають намір спільно виробляти окрему продукцію Rheinmetall в Україні. 

Крім того, в перспективі співпраця може також передбачати спільну розробку військових систем, зокрема, для подальшого експорту з України.

Після цього оголошення в Росії пролунали погрози щодо Rheinmetall. Зокрема, речниця Міністерства закордонних справ країни-агресорки Марія Захарова заявила, що такий завод в Україні буде "законною ціллю" для російської армії.

На це гендиректор концерну Армін Паппергер сказав про готовність Rheinmetall захищати своє підприємство, зокрема системами протиповітряної оборони власного виробництва.

У липні Паппергер повідомив про наміри Rheinmetall відкрити завод в Україні протягом 12 тижнів.