Виробництво "зеленого" водню та модернізація Дністровської ГАЕС: Україна співпрацюватиме з німецькою Andritz Hydro

Виробництво "зеленого" водню та модернізація Дністровської ГАЕС: Україна співпрацюватиме з німецькою Andritz Hydro
Фото: Укргідроенерго

Гідрогенеруюча компанія "Укргідроенерго" підписала з німецькою компанією Andritz Hydro GmbH меморандум про співпрацю з метою розвитку та реалізації проектів для виробництва "зеленого" водню в Україні.

Як ідеться у повідомленні української держкомпанії, підписання відбулося 24 жовтня в рамках 6-го німецько-українського бізнес-форуму в Берліні за участі міністра енергетики України Германа Галущенка.

Від "Укргідроенерго" документ підписав генеральний директор Ігор Сирота, від Andritz Hydro – керуючий директор Домінік Фуст та регіональний менеджер Норберт Шварц. Його укладено терміном на три роки.

"Зелений" водень відіграватиме ключову роль у кліматично нейтральному, безпечному та доступному енергетичному майбутньому в Німеччині, Україні та ЄС. Особливо "зелений" водень має стати важливим компонентом переходу до безвуглецевої економіки", - йдеться у меморандумі.

Зазначається, що Україна з її великим потенціалом для гідроенергетики та інших відновлюваних джерел енергії може стати важливою для планованої мережі постачальників Німеччини та Європи, а "зелений" водень, вироблений в Україні на основі гідроенергетики як провідного безперервного джерела відновлюваної енергії, частково може експортуватися до Німеччини та ЄС.

Також у документі зазначено, що одним з інструментів реалізації проєктів для виробництва зеленого водню розглядається фінансування H2Global - німецької ініціативи з виробництва "зеленого" водню в третіх країнах для подальшого експорту в ЄС.

В свою чергу, як повідомляє українське Міненерго, сторони також уклали домовленості про співпрацю в реалізації проєктів модернізації ГАЕС: передбачається залучення понад 50 мільйонів євро для модернізації пошкодженої російськими атаками Дністровської гідроакумулювальної електростанції.

Нагадаємо також, що створення зеленої індустріальної зони площею 3000 га, де здійснюватиметься виробництво "зеленого" водню, пропонується за участі японського бізнесу в Бучі Київської області.