Протягом війни аукціони на "Прозорро.Продажі" принесли бюджетам понад 20 мільярдів

Протягом війни аукціони на "Прозорро.Продажі" принесли бюджетам понад 20 мільярдів
Аукціони на "Прозорро.Продажі" принесли 20 мільярдів. Ілюстрація: Рixabay

За час воєнного стану, державна електронна торгова система Прозорро.Продажі через аукціони передала до бюджетів на всіх рівнях 20 млрд гривень. Ці кошти надійшли в результаті проведення більш як 28.3 тис. онлайн-аукціонів, з середнім зростанням цін на активи на понад 60%.

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Найбільше коштів, а саме - понад 6.3 млрд гривень, принесла реалізація активів збанкрутілих банків. Мала приватизація також допомогла наповнити бюджети на майже 5 млрд гривень, а продаж активів у справах з процедур банкрутства приніс понад 3.2 млрд гривень.

Серед найдорожчих активів, реалізованих під час воєнного стану, є наступні:

  • спецдозвіл на користування надрами на Майорівській площі за 1.1 млрд гривень,
  • активи ПАТ “Іллічівський олійножировий комбінат”. Переможець заплатив майже 700 млн гривень,
  • права вимоги за кредитними договорами колишньої “дочки” російського АТ “МР Банк”продаі за понад 680 млн. 

Повідомляється, що станом на 9 листопада, ще понад 3 тисячі аукціонів у системі перебувають на етапі укладання угод і можуть призвести до додаткового наповнення бюджетів на понад 2 млрд гривень.

Перш віце-прем'єр-міністр та міністр економіки України Юлія Свириденко підкреслила, що це не лише прямі надходження до бюджетів, але й підтримка підприємств, нові інвестиції та робочі місця, що сприяють економічному зростанню в умовах війни.

Нагадаємо, до кінця 2023 року Фонд державного майна України планує провести аукціони малої приватизації через систему Prozorro. Продаж буде стосуватися ще 188 об'єктів. Основною метою приватизації є підвищення надходжень до державного бюджету через приватизацію.