Світовий банк виділив Україні додаткові $500 млн

Світовий банк виділив Україні додаткові $500 млн

Світовий банк виділив додаткові 500 мільйонів доларів на термінові потреби у витратах, спричинені вторгненням Росії та війною, що триває. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що фінансування Міжнародним банком реконструкції та розвитку, основним кредитним підрозділом банку, було підтримано кредитними гарантіями на суму 500 мільйонів доларів від Великої Британії.

"Російське вторгнення продовжує спричиняти масове руйнування інфраструктури України, включаючи водопровідні, каналізаційні та електромережі, якраз із наближенням зими, що ще більше загрожує українцям", - підкреслив президент групи Світового банку Девід Малпасс.

За його словами, частина фінансування буде використана для підтримки основних державних послуг.

"Ми твердо підтримуємо український народ, коли він стикається з цією безпрецедентною кризою", - наголосив Малпасс.

Зазначається, що Світовий банк мобілізував для України екстрене фінансування на загальну суму 13 мільярдів доларів, з яких 11,4 мільярда було повністю виплачено.

В свою чергу Міністерство фінансів України повідомило, що ці кошти вже надійшли до державного бюжету. Це є кредитні кошти зі строком погашення 19 років з п’ятирічним пільговим періодом. Процентна ставка складає 0,25 % річних (нараховується на невикористану частину позики).

Гроші буде спрямовано на  відшкодування витрат, понесених на оплату роботи працівників бюджетної сфери, забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги, таких як оплата житлово-комунальних послуг, підтримка малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО.

Нагадаємо, 13 жовтня Україна отримала на свої рахунки $1,3 млрд додаткового екстреного фінансування від Міжнародного валютного фонду.