У Росії порахували прямі збитки фінансового сектора від санкцій

У Росії порахували прямі збитки фінансового сектора від санкцій

Згідно з внутрішнім документом Міністерства фінансів РФ, фінансовий сектор Росії зазнав сотень мільярдів доларів "прямих збитків" від масштабних санкцій, запроваджених західними країнами через вторгнення російської армії в Україну.

Про це повідомляє Bloomberg.

Оцінка, яка включає значні удари по фондовому ринку, банківському капіталу, а також 300 мільярдів доларів валютних резервів, заморожених санкціями, була включена до презентації для зустрічі високого рівня офіційних осіб.

У презентації також описується збиток, завданий фінансовій інфраструктурі, включаючи 80% активів банківського сектора, які потрапили під санкції, відключення служби обміну фінансовими повідомленнями Swift і втрату доступу до ключового обладнання та програмного забезпечення. 

Зазначається, що інструменти, зокрема – деривативи, хеджування, єврооблігації та первинні публічні пропозиції, – "практично зникли".

Крім того, російський еталонний фондовий індекс MOEX зараз знизився приблизно на 20% з моменту вторгнення, порівняно з 33% на мінімумах у липні. Банк Росії призупинив оприлюднення даних про капітал банків, унеможлививши оновлення цих розрахунків. 

У звіті не наводиться загальна оцінка падіння економіки від санкцій, який зосереджується на фінансовій системі та не розглядає вплив на економіку в цілому. 

Bloomberg зазначає, що лідер країни-агресора РФ Володимир Путін заявив офіційним особам у телевізійних коментарях у понеділок, що "Росія впевнено справляється із зовнішнім тиском", а економіка "стабілізується та прямує до траєкторії зростання". 

Але видання підкреслює, санкції матимуть ширший економічний вплив і  вже підштовхнули Росію до рецесії, яка, ймовірно, триватиме й наступного року. 

Нагадаємо, енергетичні доходи Росії скоротилися в серпні до найнижчого рівня за рік, оскільки західні санкції проти України спонукали Кремль продавати нафту за зниженими цінами та скорочувати поставки газу до Європи.