НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Україна та Словаччина підписали чотири документи про поглиблення співпраці у декількох сферах

Україна та Словаччина підписали чотири документи про поглиблення співпраці у декількох сферах
Фото: Урядовий портал

Між урядами України та Словаччини 7 жовтня відбулися міжурядові консультації. За їх підсумками було підписано чотири документи в економічній, соціальній та оборонній сферах. 

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Згідно з повідомленням, уряди двох країн уклали спільну декларацію, в якій зафіксовано чотири ключові вектори взаємодії:

  • посилення політичного діалогу та побудова добросусідських відносин; 
  • підтримка суверенітету та територіальної цілісності України; 
  • засвідчення прогресу у реалізації трьох ключових проектів: реконструкція інтерконектора, пряме залізничне сполучення та модернізація прикордонної інфраструктури; 
  • розвиток співпраці в політичній, економічній, енергетичній, оборонній, відновлювальній, гуманітарній, освітній, науковій, медичній та інших сферах.

Другим підписаним документом став Протокол про реадмісію, яким вдосконалюється алгоритм повернення громадян Словаччини та України до держав походження.

Крім того, за підсумками консультацій укладено Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами освіти України та Словаччини.

"Ідеться про дорожню карту співпраці. Вона передбачає підтримку українських студентів і вчителів у Словаччині, пряме співробітництво між закладами освіти, співробітництво у сфері інноваційної діяльності", — пояснив Шмигаль.

Також він повідомив, що було підписано Меморандум про співпрацю і між аграрними міністерствами двох держав.

"Очікуємо на євроінтеграційну підтримку Словаччини в аграрному кластері. Зокрема, щодо приведення нашої правової бази до європейських стандартів", — прокоментував прем’єр-міністр співпрацю в зазначеній галузі.

Нагадаємо, що за результатами зустрічі Шмигаля і Фіцо Словаччина пообіцяла надавати Україні аварійні поставки електроенергії у разі блекауту. Також Фіцо заявив, що Словаччина підтримує ідею приєднання України до єдиної енергетичної системи ЄС.