Уряд полегшив контроль за обмеженням продажу цигарок та алкоголю у Duty Free

Уряд полегшив контроль за обмеженням продажу цигарок та алкоголю у Duty Free
Уряд обмежив продаж цигарок та алкоголю у Duty Free. Ілюстрація: Мінфін

19 січня Кабінет міністрів прийняв рішення, яке допоможе ліквідувати схеми ухилення від сплати податків при реалізації тютюнових виробів та алкогольних напоїв у магазинах безмитної торгівлі Duty Free.

Про це повідомили у Міністерстві фінансів.

Урядове рішення передбачає введення ефективного контролю за обмеженнями на реалізацію тютюнових виробів і алкогольних напоїв одній особі протягом однієї доби під час дії воєнного стану.

Для цього затверджено порядок обміну інформацією між Державною прикордонною службою, Державною податковою службою, Державною митною службою та суб’єктами господарювання, що мають дозволи на відкриття та експлуатацію магазинів безмитної торгівлі, про паспортні дані покупців.

Згідно прийнятих раніше змін, для чіткого відстеження продажу кількості товарів одному покупцеві купити алкогольні напої та тютюнових виробів у магазинах безмитної торгівлі тепер можна лише за наявності паспорта.

Додамо, що дозволений обсяг продажу одній особі за добу не перевищує 50 сигарет або 10 сигар або 20 сигарил (вагою не більше 3 грамів кожна) або 50 грамів тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою понад 50 грамів.

Крім того, таким магазинам забороняється продаж одній особі протягом однієї доби більше 2 літрів напоїв із вмістом спирту не більше 22% або більше 1 літру міцних (із вмістом спирту більше 22%) напоїв.

Нагадаємо, згадані зміни в законодавстві набрали чинності 1 жовтня минулого року. Сам закон був прийнятий ще 10 серпня. Як зазначав тоді його основний автор, заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, завдяки цьому закону буде закрито одну з найбільших схем по легалізації тіньового ринку підакцизних товарів і дозволить направити у держбюджет близько 5-7 мільярдів гривень щорічно.