НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

В Міноборони представили перший докладний посібник для закупівельників військових частин

В Міноборони представили перший докладний посібник для закупівельників військових частин
БпЛА "Чорна вдова". Фото: Пресслужба Міноборони

У Міністерстві оборони України презентували посібник для закупівель товарів, робіт і послуг у військових частинах ЗСУ. У ньому вперше зібрано всю необхідну базову інформацію про планування та організацію закупівель, оформлення договорів тощо.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков зауважив, що є надзвичайно важливим, щоб фахівці, відповідальні за закупівлі, володіли всіма необхідними знаннями та навичками для правильної організації цих процесів. Адже саме від їх професійності залежить, наскільки швидко і якісно армія отримає ресурси для захисту країни.

Яка інформація міститься в посібнику

Згідно з повідомленням Міноборони, методичні рекомендації та практичні поради з організації публічних закупівель викладені у посібнику на основі актуальної нормативно-правової бази. Він створений з метою допомогти належно здійснювати закупівлі відповідно до принципів прозорості, ефективності, запобігання корупції, добросовісної конкуренції.

Посібник, упорядкований Офісом підтримки змін Міноборони, охоплює весь цикл закупівлі — від планування до звітування про укладені договори. Окремо роз’яснені всі види та способи проведення закупівель, зокрема з використанням електронного каталогу Prozorro Market, а також закупівлі озброєння і військової техніки, товарів, робіт чи послуг для будівництва фортифікацій тощо.

Як зауважив військовий юрист, експерт Офісу підтримки змін МОУ Юрій Попик, військові частини з 2022 року отримали такі кошти, яких досі ніколи не мали. Лише субвенції від органів місцевого самоврядування торік сягнули 16 мільярдів гривень.

"На ці гроші військові можуть самостійно купувати і дрони, і зброю. Але, на жаль, не завжди знають, як слід спланувати й організувати закупівлі, оформити договори тощо. У посібнику вперше зібрана вся базово необхідна для цього інформація", — додав він. 

Завантажити електронну версію посібника можна за посиланням.

Щоб отримати паперову, необхідно заповнити анкету, однак кількість друкованих примірників обмежена.