НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

В Україні ліквідували Держрезерв: що буде замість нього

В Україні ліквідували Держрезерв: що буде замість нього
Фото: ukurier.gov.ua

Кабінет Міністрів України ліквідовує старе Державне агентство резерву, яке залишилося у спадок від радянської системи та довело неспроможність в управлінні, та створює нове Державне агентство з управління резервами України.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. 

За його словами відповідні рішення Кабінет Міністрів ухвалив 26 вересня. 

Старе агентство ліквідували, нове створили

Зазначається, що Державне агентство з управління резервами відповідатиме за управління державним матеріальним резервом, до складу якого не входить мобілізаційний резерв.

Як уточнюють в Мінекономіки, йдеться про створення запасів матеріальних цінностей, що складаються із запасів сировинних, паливно-енергетичних, матеріально-технічних ресурсів, промислових і продовольчих товарів, лікарських засобів та медичних виробів, призначених для використання у мирний час, а також в особливий період.

Закупівля матеріальних цінностей державного матеріального резерву відбуватиметься виключно на електронних аукціонах.  

Також новий орган формуватиме номенклатуру матеріальних цінностей та норми їх накопичення відповідно до нового порядку, затвердженого урядом. Порядок впроваджує нові механізми до формування та перегляду номенклатури матеріальних цінностей державного матеріального резерву та мобілізаційного резерву, створення запасів державних резервів, їх реалізації  та відпуску.

"Раніше номенклатура матеріальних цінностей державного резерву не відповідала стратегічним потребам держави. Деякі матеріальні цінності були прострочені. Й загалом управління запасами було не ефективним і їхню кількість поступово зменшували. Завдяки цим змінам ми переходимо від застарілої "радянської" системи зберігання до сучасних механізмів формування та зберігання запасів державних резервів", — наголосила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона додала, що управління мобілізаційним резервом, у тому числі реалізація розброньованих матеріальних цінностей здійснюватиметься іншими державними органами, визначеними Законом України "Про державні резерви".

Закон про реформу Держрезерву

Зауважимо, Верховна Рада прийняла новий закон про державні резерви №9079 .

Він, зокрема, розмежовує поняття державного матеріального та державного мобілізаційного резервів, впроваджує нові принципи та напрями формування номенклатури матцінностей, чітко прописує повноваження Держрезерву та інших відповідальних органів.

Документом запроваджуються інститути резервування та відповідального зберігання (в тому числі за межами країни), обов’язкове страхування матцінностей, що резервуються чи розміщуються на відповідальне зберігання в Україні, передбачаються міжнародні банківські гарантії для зберігання за кордоном.

Також впроваджуються механізми своєчасного освіження матцінностей у разі необхідності їх списання з подальшою переробкою або утилізацією. Продаж матцінностей державного матеріального резерву згідно закону буде відбуватися виключно на електронних аукціонах.

Крім того, запроваджується єдиний реєстр державних резервів, посилюється контроль за держрезервами та відповідальність за порушення відповідного законодавства, зокрема умов договору зі збереження.