ВАКС ухвалив рішення у справі про націоналізацію мережі АЗС Shell в Україні: Мін'юст незадоволений

ВАКС ухвалив рішення у справі про націоналізацію мережі АЗС Shell в Україні: Мін'юст незадоволений
ВАКС ухвалив рішення у справі про націоналізацію мережі АЗС Shell

Верховний антикорупційний суд України частково задовольнив вимоги Міністерства юстиції щодо конфіскації активів росіянина Едуарда Худайнатова на користь держави, повідомила керівниця департаменту санкційної політики Мін'юсту Інна Богатих. Суд підтримав вилучення 100% в ТОВ "НК Альянс-Україна", але відхилив запит на конфіскацію 49% ТОВ “Альянс Холдинг”.

Як нагадала Богатих, Мін'юст ініціював процес стягнення активів Худайнатова у "Альянс Холдинг" та "НК Альянс-Україна" у жовтні 2023 року. Вона зазначила, що після початку повномасштабного вторгнення материнська компанія збільшила статутний капітал, розмивши частку Худайнатова у ТОВ "Альянс Холдинг" до 2,56%. Для цього компанія отримала відповідні дозволи від місцевих вповноважених органів.

"За позицією опонентів, це було здійснено з метою підтримки українського бізнесу в період весни-літа 2022 року. Однак залучені кошти лише частково надійшли українському підприємству і, всупереч угоді про підписку та рішенням нідерландських судів, були перераховані у якості обігових – у вигляді позик, безповоротної фіндопомоги – та не були внесені до статутного капіталу", - повідомила вона.

Додамо, Худайнатов є довіреною особою Володимира Путіна. Він відомий, зокрема, тим, що саме на нього були записані яхти Amadea олігарха Сулеймана Керімова та "Шехерезада" російського диктатора Володимира Путіна.

Нагадаємо, що "Альянс Холдинг" володіє мережею автозаправних станцій Shell в Україні (вона налічує 131 АЗС). Компанія була створена у 2007 році як спільне підприємство між Shell (51%) та "Альянс Ойл Україна" (49%). Як зазначали профільні ЗМІ, перша тоді взяла він управління мережею, а друга – ексклюзивне забезпечення її нафтопродуктами.

Формально ТОВ "Альянс Холдинг", як свідчать дані з держреєстру юросіб, на 100% належить нідерландській Cicerone Holding, а контрольним пакетом останньої вже володіє Shell.

При цьому після російського вторгнення в Україну 2022 року Shell ініціювала викуп акцій свого партнера. Компанія не публікувала жодних повідомлень про це, оскільки "не бачила в цьому необхідності".

Однак зрештою виявилося, що внаслідок двох масштабних додаткових випусків акцій частка Shell зросла з 51% до 97,44%, а частка акцій компанії-міноритарія, яку пов'язують з Худайнатовим (які чисельно залишилися незмінними), радикально впала до 2,56%. У Shell наголошують, що на сьогоднішній день частка в 97,44% залишається актуальною, а керування українською мережею АЗС здійснює безпосередньо вона.