Балозі далеко до прем’єра

Володимир Бондаренко народний депутат від БЮТ.

Бондаренко народний депутат від БЮТ.

З перших днів існування нині діючої коаліції були спроби її розвалити. Тув варто пригадати позицію Івана Плюща. Потім були дії та заяви людей від глави Секретаріату Віктора Балоги. Зараз викручують руки «Народній самообороні», зокрема її лідеру Юрію Луценку.

Коаліція в комі

Юридичний статус коаліції зберігається, хоча фактичний її стан дуже тяжкий. Неголосування окремих людей призводить до неухвалення рішень, які в цілому коаліція підтримує. Наприклад, останнє голосування про ввезення в Україну 250 тисяч тон м’яса, коли двоє членів «Нашої України» не проголосували за цей закон. Один з них — пан Давиденко, який працював у Ігоря Тарасюка (керівник Державного управління справами. — ДЕЛО»). Закони, які пропонує уряд, президент ветує, рішення Кабміну — блокує і скасовує.

Таким чином уряд свідомо поставлений в ситуацію, при якій до нього пред’являються великі претензії, а будь-які кроки на реалізацію зазначених пропозицій блокуються Секретаріатом президента. Останнім часом дуже помітно, що робляться кроки до того, щоби прискорити колапс у державі, а потім звинуватити у цьому уряд.

Віктор Балога — дрібний гравець

Балога хоче розвалу коаліції. Дійсно, у нього є великі плани на Кабінет Міністрів. Але я знаю Віктора Івановича дуже давно і можу сказати, що на сьогодні він є представником регіональної еліти Закарпаття, але в загальноукраїнських масштабах він ще надто дрібний гравець, для того щоби зайняти позицію прем’єр-міністра. За ним немає політичних сил, які б його підтримали, він не користується великим авторитетом навіть серед тих політичних сил, що задекларовані як пропрезидентські. Віктор Іванович може бути хорошим клерком при президентові та навіть керувати ним, але це не означає, що він може керувати Кабінетом Міністрів.

Розвал коаліції — нові вибори 

Якщо навіть станеться розвал коаліції та відставка уряду, це все одно означає, що свої обов’язки Кабінет Міністрів буде виконувати, доки не буде призначений інший уряд.

А інший уряд може бути призначений тільки за поданням коаліції. Тому Кабінет Міністрів Тимошенко буде працювати доти, доки не створиться нова коаліція і не буде сформовано новий. При розвалі коаліції ми розпустимо парламент.