Народний депутат, член Партії регіонів Тарас Чорновіл: Нам варто прийняти рішення про мораторій

Основна поступка, на яку може піти коаліція, пов’язана з вимогою президента щодо складу коаліції. На мою думку, нам дійсно варто прийняти рішення про мораторій на прийняття в коаліцію осіб, які не є членами трьох фракцій. Варто зафіксувати положення про т

подання вже давно в Конституційному Суді, і воно на даний момент перебуває в стадії попереднього розгляду. Тому це питання вирішиться досить скоро. Оскільки суть застережень було подано саме в цьому порядку, хоча й юридично безглуздо (мовляв це є причиною для розпуску Верховної Ради), ми можемо погодитись із тим, що комплектація коаліції була дещо некоректною. У даному випадку, прийняти такий мораторій було б цілком логічно, коректно і доречно.

Що стосується інших вимог президента, то їх можна розглядати, але вони виглядають дещо дивно. Чого варта позиція щодо набуття Універсалом статусу закону? Універсал не належить до документів, які за нормотворчою практикою можуть підпасти під статус закону. В Універсалі є речі, які можуть бути політичною декларацією, але не можуть бути законом, тому що вони порушують Конституцію. До таких можна віднести, скажімо, релігійні питання — це втручання в релігійні права і свободи, що є грубим порушенням, деякі інші речі теж виглядають досить абсурдно. Якщо президент просто хоче загнати справу в безвихідь, він, звичайно, може наполягти на цих речах. Але, щодо основної проблеми, яка виникла — побоювання, що переформування більшості може призвести до сильного дисбалансу розподілу влади в державі, то Партія регіонів згодна з тим, що треба йти назустріч президенту.