НБУ курс:

USD

41,24

-0,00

EUR

44,79

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,48

41,44

EUR

45,32

45,20

Дефіцит електрики взимку може сягнути 30%, експорт хочуть збільшити до 2,4 ГВт – член наглядової ради "Центренерго"

Дефіцит електрики взимку може сягнути 30%, експорт хочуть збільшити до 2,4 ГВт – член наглядової ради "Центренерго"
Заступник голови наглядової ради ПАТ "Центренерго" Володимир Величко

Енергетики ведуть роботу над збільшенням доступного перерізу для міждержавних перетоків до 2,4 ГВт. Про це повідомив заступник голови наглядової ради ПАТ "Центренерго" Володимир Величко.

За його словами, розрахунки експертів показали, що взимку дефіцит електроенергії в Україні може сягнути 6 ГВт, або майже 30% від споживання. Фактично це означає дефіцит, який на піку в липні поточного року відчули всі українці.

"І це за умови максимально можливого імпорту в 1,7 ГВт із європейських країн. Енергетики працюють над тим, щоб збільшити доступний переріз для міждержавних перетоків до 2,4 ГВт (на 0,7 ГВт - ред.)", - зазначив він.

Експерт нагадав, що 19 вересня Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) презентувало Звіт про проходження опалювального сезону Україною взимку 2024–2025 років. МЕА пропонує ремонтувати все можливе обладнання, захистити його як ППО, так і фізичним захистом, наростити децентралізовану генерацію.

За оцінками агентства, для ремонту й модернізації енергогенерації необхідно залучити приблизно 30 мільярдів доларів. До того ж Україна отримує допомогу від зарубіжних партнерів. Наприклад, у країнах ЄС вже демонтують турбіни та інше обладнання із закритих ТЕС для використання в Україні.

"Ми прагнемо відновити 2,5 ГВт потужності, що становить 15% від потреб України. Ми продовжимо координувати всю можливу підтримку від наших держав-членів через Механізм цивільного захисту" заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Хто такий Володимир Величко

Володимир Анатолійович Величко обіймає посаду заступника голови наглядової ради ПАТ "Центренерго" з серпня 2023 року. Доктор економічних наук, професор Києво-Могилянської бізнес-школи.

У 2013-2023 роках він працював на посаді генерального директора Державного підприємства "Харківський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації".

У 2010-2020 роках представляв Україну у UNЕCE (WP.6) Regulatory Cooperation and Standardization Policies/ Європейська економічна комісія ООН (Женева, Швейцарія).