ДІЯРУ продовжила термін експлуатації першого енергоблоку Південноукраїнської АЕС на десять років

ДІЯРУ продовжила термін експлуатації першого енергоблоку Південноукраїнської АЕС на десять років
Виконуючий обов’язки голови ДІЯРУ Олег Коріков передав дозвільні документи президенту НАЕК "Енергоатом" Петру Котіну. Фото: "Енергоатом"

Державна інспекція ядерного регулювання України затвердила продовження ліцензії на експлуатацію енергоблоку № 1 Південноукраїнської атомної електростанції до 2 грудня 2033 року.

Про це повідомили в пресслужбі "Енергоатому"

Це рішення було ухвалено колегією Держатомрегулювання на підставі результатів державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки. Експертиза підтвердила, що експлуатація енергоблоку є безпечною.

Виконуючий обов’язки голови ДІЯРУ Олег Коріков передав відповідні дозвільні документи президенту НАЕК "Енергоатом" Петру Котіну.

"Продовження ліцензії на роботу енергоблоку без його зупинки є важливим досягненням енергетиків. Це дозволило виробити додаткову електроенергію для енергосистеми", – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Галущенко додав, що після завершення наступних 10 років експлуатації енергоблок № 1 Південноукраїнської АЕС стане першим в Україні блоком потужністю 1000 МВт, який працює 50 років.

Зауважимо, перший енергоблок ПАЕС був введений в експлуатацію 1982 року і повинен був працювати до 2027 року. Проте, Котін розраховує, що термін експлуатації більшості діючих атомних енергоблоків може становити щонайменше 60 років.

Додамо, що у вересні контррозвідка Служби безпеки України з підрозділами з радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби здійснили масштабні рейдові перевірки стану радіаційної безпеки по всій території України.