НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Фіцо пообіцяв не залишити Україну у темряві: Словаччина забезпечуватиме аварійні постачання електроенергії

Фіцо пообіцяв не залишити Україну у темряві: Словаччина забезпечуватиме аварійні постачання електроенергії
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль з очільником уряду Словаччини Робертом Фіцо

Спільні проєкти в галузях енергетики, транспорту та інфраструктури зміцнюють зв'язки між Україною та Словаччиною і сприяють розвитку прикордонних регіонів. Словаччина готова надавати Україні аварійні поставки електроенергії у разі блекауту. 

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль за результатами зустрічі з очільником уряду Словаччини Робертом Фіцо.

За словами Шмигаля, для реалізації усіх проектів, які є сьогодні на порядку денному, необхідно спільними зусиллями забезпечити перемогу та справедливий мир для України.

«Ми як члени великої європейської родини високо цінуємо вашу особисту беззаперечну підтримку євроінтеграційних прагнень України. Готовність Словаччини ділитися власним досвідом та надавати експертну допомогу є дієвою підтримкою України на шляху до ЄС», — наголосив прем’єр-міністр.

Прикладом такої підтримки  Шмигаль назвав програми участі Словаччини у відновленні України. 

«Участь Словаччини у процесі відновлення України відкриває перед словацькими компаніями нові ринки, сприяє створенню робочих місць та підвищенню конкурентоспроможності. Спільні проекти в енергетиці, транспорті та інфраструктурі зміцнять зв’язки між двома країнами та сприятимуть розвитку прикордонних регіонів», — переконаний очільник українського уряду.

Він нагадав, що значна частина імпорту електроенергії до України йде зі Словаччини, яка ніколи не відмовляла в допомозі.

Своєю чергою прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо повідомив, що Словаччина надаватиме Україні аварійні поставки електроенергії у разі блекауту.

"Хочемо, аби Україна достойно перезимувала. При блекауті надаватимемо аварійні постачання енергії", - заявив Фіцо.

Він додав, що Словаччина підтримує ідею приєднання України до єдиної енергетичної системи ЄС.

"На черговому європейському саміті ми хочемо запропонувати системне рішення для підтримки української енергосистеми. Розуміємо, що основа вашої енергосистеми була знищена, але хочемо мати впевненість, що це буде надолужено. У нас є єдиний енергетичний ринок в ЄС, необхідно, щоби він поширювався і на вас", - підкреслив Фіцо.

Він пообіцяв черговий пакет гуманітарної допомоги для підтримки енергетичної системи України.

Зауважимо, у вересні 2024 року Україна скоротила імпорт електроенергії на 7,5% у порівнянні з серпнем – до 438 тис. МВт-год.  Найбільшу частку у структурі імпорту електроенергії і надалі займає Угорщина (35%). Частка Словаччини становить 24,5%. З Молдови було імпортовано 16,5 тис. МВт-год, водночас, частина з цих обсягів – це реімпорт з Румунії.