НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

На посаду члена наглядової ради "Укренерго" є п'ять кандидатів – прем'єр

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Фото: https://t.me/Denys_Smyhal

Зараз є п'ять кандидатів на посаду незалежного члена наглядової ради Національної енергетичної компанії "Укренерго". 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції в Києві.

"Всі ці відносини завдяки нашій корпоративній реформі якраз лежать в площині відносин наглядової ради, керівника, державного підприємства і плюс – це ще в компетенції Міністерства енергетики. Дані, які є у мене... конкурс на члена наглядової ради відбувся, і там є шорт-лист з п'яти кандидатів, дуже висококваліфікованих", – сказав він.

Йдеться про конкурс, оголошений навесні 2024 року. Тоді вакантне місце на члена наглядової ради було одне. Але зараз – вже три, бо минулого тижня незалежні члени наглядової ради "Укренерго" Данієль Доббені та Педер Андреасен оголосили про відставку через звільнення голови правління компанії Володимира Кудрицького.

За словами Шмигаля, маючи список з кандидатів, "це вже на стороні міністра енергетики призначати одного або трьох".

"Вибір є, можна замінити. З членами наглядової ради в мене спілкування не було, причини їхнього звільнення я знаю, так, як і ви, лише з публічної заяви, ніяких даних вам не дам", – сказав прем'єр.

Голова уряду додав, що українська сторона комунікує з Міжнародним валютним фондом, який "ставить спільно з європейськими партнерами одним з показників це призначення членів наглядової ради і майбутнього голови правління у відповідності до принципів OECD" (з англ. Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD - Організація економічного співробітництва та розвитку, ОЕСР).

"Ці принципи, очевидно, будуть прописані в параметрах наших відносин з партнерами. Ніяких інших додаткових даних у мене немає. Шорт-лист є, призначення будуть відбуватись згідно принципів OECD і згідно з тією корпоративною реформою, яка проведена в Україні", – повідомив Шмигаль.

Додамо, що посли країн "Великої сімки" нагадали Україні про важливість швидкого призначення в наглядову раду компанії "Укренерго" фахових незалежних експертів. Вони наголосили, що це "критично важливо для енергетичної безпеки України та довіри міжнародних партнерів".

Звільнення в "Укренерго"

Нагадаємо, 30 серпня на Ставці головнокомандувача була озвучена вимога про звільнення голови правління "Укренерго" Володимира Кудрицького.

2 вересня наглядова рада "Укренерго" провела позачергове засідання з ініціативи Кудрицького, який представив звіт щодо забезпечення захисту об’єктів високовольтної мережі під час російських атак та ситуації навколо компанії в публічній площині. Під час засідання більшість членів наглядової ради прийняли рішення про дострокове припинення повноважень Володимира Кудрицького як голови правління "Укренерго" за згодою сторін.

Виконує обов'язки голови "Укренерго" заступник голови правління Олексій Брехт.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, звільнення голови правління наглядової ради і її члена означає, що під загрозою опинився весь орган.