НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Наслідки масованого удару: експерти та енергетики розказали, якими будуть відключення у серпні-вересні

Зруйнована електростанція
Пошкоджена внаслідок атаки ТЕС компанії ДТЕК Енерго. Фото: прес-служба ДТЕК

Внаслідок масованої атаки на енергосистему в Україні вже другий день запроваджені жорсткі графіки відключень електроенергії, а в частині регіонів вводять екстренні відключення через складну ситуацію в енергосистемі. Водночас експерти та енергетики переконані, що протягом кількох тижнів графіки відключень пом'якшать, або зовсім скасують. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Радник прем'єр-міністра з питань енергетики Юрій Бойко утримався від коментарів щодо ступеня пошкоджень енергетичної інфраструктури, проте сказав Delo.ua, що основними цілями для росіян стали об'єкти системи передачі електроенергії. Бойко зазначив, що під час атаки росіяни вперше застосували касетні боєприпаси й система другого рівня захисту, яка була побудована на основних підстанціях "Укренерго" допомогла мінімізувати шкоду. Чиновник також зауважив, що енергетики вже працюють над відновленням та планують в короткі терміни відновити пошкоджені об'єкти.

"В короткостроковій перспективі необхідно запастись терпінням і дочекатися відновлення електропостачання або до повного відновлення та скасування графіків або їх суттєвого пом’якшення. Я переконаний що це в дуже короткій перспективі повинно відбутися", — сказав Бойко.

За словами директора спеціальних програм НТЦ “Психея” Геннадія Рябцева, дефіцит в енергосистемі наразі становить 3-4 ГВт. Складна ситуація в енергетиці сталася внаслідок пошкоджень магістральних ліній електропередач, які передають електроенергію з заходу на схід країни. 

За словами експерта ситуація виправляється завдяки діям енергетиків, і протягом цього тижня їм вдасться виправити ситуацію. А вересня та першої половини жовтня максимально можливі обмеження споживання складатимуть 1-2 черги споживачів в пікові години.

Директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко каже, що внаслідок обстрілу 26 серпня ймовірність того, що Україна пройде першу половину осені без відключень стала набагато меншою, а прогноз на зиму погіршився.

"Енергетикам зараз треба переглядати плани ремонтних кампаній, залучати додаткові кошти та замовляти додаткове обладнання. Все це потребує часу. Крім того, потрібно укріплювати інфраструктуру та будувати додатковий захист, бо росіяни можуть атакувати також взимку",  — каже Омельченко.

Директор з аналітичних досліджень DiXi Group Роман Ніцович, розповів що третій рівень захисту об'єктів енергетичної інфраструктури, який був передбачений саме від ракет так і не був реалізований. Захист другого рівня від дронів та шахедів, був збудований лише на ключових об'єктах. На думку експерта потрібно провести перевірку робіт з побудови пасивного захисту, визначити причини невиконання та затримок і працювати далі над посиленням захисних споруд.

Екстрені відключення після масованої атаки

26 серпня російські військові здійснили одну з наймасштабніших від початку повномасштабної війни ракетно-дронових атак на українську енергосистему. Аварійно-відновлювальні роботи продовжуються.

За повідомленням "Укренерго" протягом 27 серпня  в усіх регіонах країни будуть діяти заходи обмеження споживання. З 6:00 до 11:00 і з 15:00 до 21:00 - чотири черги відключень одночасно, в інші періоди доби - по три. Проте згодом диспетчерами були запроваджені екстренні відключення у Києві, а також чотирьох областях — Київській, Дніпропетровській, Одеській та Донецькій.