НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,96

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,53

41,47

EUR

46,45

46,30

Топменеджера "Енергоатому" затримали за підозрою у "відкатах"

Топменеджера "Енергоатому" затримали за підозрою у "відкатах"
Фото: пресслужба СБУ

Служба безпеки затримала на хабарі директора з контрольно-ревізійної роботи НАЕК "Енергоатом" Олександра Скопича. У компанії запевнили, що сповідують "нульову толерантність" до корупції, пообіцявши сприяти слідству.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Затримали на гарячому

За матеріалами справи, посадовець компанії вимагав "відкати" від постачальників товарів та послуг для державного підприємства. Правоохоронці кажуть, що в обмін на "данину" у 15% від розміру контракту він обіцяв постачальникам прискорений розрахунок за відповідний контракт.

"Зловмисника затримали на гарячому, коли він отримав 100 тис. грн від постачальника паливно-мастильних матеріалів, який забезпечує державне підприємство, що видобуває уран", - зазначили в СБУ.

Фото: пресслужба СБУ

Наразі правоохоронці повідомили про підозру топменеджеру "Енергоатому" за статтею про зловживання впливом. Йому загрожує вісім років в'язниці.

В Офісі генпрокурора додали, що підозрюваному вже обрали запобіжний захід — заставу в розмірі один мільйон гривень.

Його імені правоохоронці не називають, але вказують посаду — директор з контрольно-ревізійної роботи. Цю посаду обіймає Олександр Скопич.

Співзасновник проєкту "Наші гроші" Юрій Ніколов зазначив, що оскільки сума хабара, на якому затримали Скопича, становить лише 100 тис. грн, справу вирішили не передавати Національному антикорупційному бюро.

"Тому залишається дуже відкритим питання: чи тепер підуть слідчі СБУ до Петра Котіна (очільник НАЕК "Енергоатом - ред.), який є безпосереднім начальником Скопича? Тому що сказати, що в "Енергоатомі" немає корупції - тепер взагалі неможливо", - написав журналіст.

Як відреагували в "Енергоатомі"

В "Енергоатомі" підтвердили, що під час отримання неправомірної вигоди затримали одного з працівників їхньої компанії, не назвавши його посади чи імені. Там зазначили, що затриманий завдяки своїм звʼязкам хотів виступити посередником між підрядником та іншою компанією та "розв’язати питання" для неї.

Як додали в "Енергоатомі", затримання відбулося "за активної участі представників" їхньої компанії. Також там пообіцяли й надалі сприяти слідчим, наголосивши, що сповідують "нульову толерантність до корупції".