В Україну завезли понад 2 млн електричних акумуляторів за "пільговими умовами"

В Україну завезли понад 2 млн електричних акумуляторів за "пільговими умовами"

З 12 листопада по 31 грудня 2022 року, коли від сплати ПДВ та в’їзного мита були звільнені важливі для проходження опалювального сезону товари, до України завезли 2,16 млн штук електричних акумуляторів.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк в своєму Telegram-каналі.

Загальна сума імпорту електричних акумуляторів за час дії пільгових умов на ввезення становить 82,2 млн доларів США. За листопад завели 266,5 тис штук, за грудень — 1,89 млн штук.

Зауважимо, що категорія електричних акумуляторів дуже широка: від powerbank до EcoFlow.

Щодо трансформаторів, то з 12 листопада по 31 грудня їх завезли в Україну 20,6 тис штук на загальну суму 11,3 млн доларів США.

За листопад завезли лише 3 тисячі трансформаторів, за грудень — 17,5 тис штук.

Кількість акумуляторів та трансформаторів, про які повідомляє Железняк, — це саме ті, що були імпортовані за "пільговими умовами". При цьому число не включає гуманітарну допомогу. Партнери, і не тільки західні, регулярно передають України обладнання для поліпшення ситуації в енергетиці.

Зокреме, нещодавно, ОАЕ надали Україні другу партію з 1300 генераторів в рамках загальної програми гуманітарної підтримки на $100 млн. Про те, що Об’єднані Арабські Емірати передадуть Україні загалом 2500 генераторів за програмою гуманітарної підтримки, було відомо наприкінці грудня.

Також Україна отримує електрообладнання від держав, що раніше були в складі СРСР, а саме Казахстану та Азербайджану.