Міжнародні резерви України перевищили довоєнний рівень

Міжнародні резерви України перевищили довоєнний рівень

За попередніми даними, міжнародні резерви України станом на 1 грудня 2022 року досягли 27 951,4 млн дол. Показник перевищив рівень, що був зафіксований на початку війни Росії проти України. Про це 6 грудня повідомила пресслужба Національного банку.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Уточнюємо, що на ранок 24 лютого 2022 року міжнародні резерви України становили 27 422,2 млн дол.

"У листопаді резерви зросли на 10,7% завдяки ритмічним надходженням міжнародної допомоги на тлі менших обсягів чистого продажу валюти Національним банком та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті", — пояснює регулятор.

На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 4 616,9 млн дол, з них:

2 530,0 млн дол – від Європейського Союзу; 1 500,0 млн дол – від Сполучених Штатів Америки (через трастовий фонд Світового банку); 517,8 млн дол – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП); 69,1 млн дол – від інших міжнародних кредиторів.

В листопаді НБУ продовжував виходити на міжбанківські ринки. Нацбанк продав на валютному ринку 1 632,7 млн дол та викупив до резервів – 63,9 млн дол.

При цьому інтервенції НБУ з продажу валюти знижуються другий місяць поспіль. Регялтор пояснює це стійкими валютними надходженнями з боку експортерів, насамперед агропромислового комплексу.

"Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,5 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку", — підсумували в пресслужбі НБУ.

Крім того, протягом ІІІ кварталу українська банківська система почала показувати кращі результати, а за деякими показниками вийшла навіть на довоєнний рівень. 

Ще на початку червня Нацбанк оголосив про підняття облікової ставки з 10% до 25% річних, лишаючи її незмінною до цього часу. Саме це стимулювало банки впродовж ІІІ кварталу піднімати ставки за вкладами як фізичних осіб, так і бізнесу. Разом із вартістю залучень йшли догори і ставки за кредитами.

Джерело фото: ua.depositphotos.com