На що звернути увагу при купівлі акцій іноземних компаній - поради економіста

Як правильно купувати акції іноземних компаній. Джерело: Delo.ua
Як правильно купувати акції іноземних компаній. Джерело: Delo.ua

Коли інвестор планує купувати акції іноземних компаній за кордоном, він має уважно шукати брокера, перевіряти усю звітність та підтверджувати джерело походження коштів, вважає фінансовий аналітик Андрій Шевчишин. Про те, як правильно українцям інвестувати в акції іноземних компаній, Delo.ua розповідає у статті "Інвестиції під час війни. Як українці можуть купити акції іноземних компаній".

 

Щоб українці не припускалися помилок під час вкладання коштів в акції іноземних компаній, експерт Андрій Шевчишин розповідає про топ-5 правил розумного інвестування. 

Перше. Перед тим як підписувати договір із іноземним брокером, необхідно перевірити в нього наявність ліцензії, знайти всі документи на сайті регулятора, порівняти з наданими. 

Друге. Під час вибору закордонного брокера треба відразу дізнатися про всі умови брокерського обслуговування, виконання угод, надання звітів і оподаткування. 

Третє. Для укладення договору із іноземним брокером інвестор повинен надати весь пакет документів для його ідентифікації. При цьому треба враховувати нерезиндество. Тому брокер може затребувати апостиль

Четверте. Під час роботи з інвестором іноземний брокер може провести верифікацію походження коштів. Це залежить від суми інвестицій та внутрішніх правил брокерської компанії. Можливо в такому випадку також треба буде підготувати апостиль.

П’яте. Для зручності роботи з іноземним брокером інвестор може відкрити рахунок в іноземному банку або платіжній системі з емітуванням картки. 

Чи можно під час війни інвестувати в акції іноземних компаній за кордоном

Як пояснюють юристи, після 24 лютого українці обмежені в переказах коштів за кордон. Загалом наразі краще використовувати систему для переказів P2P. Тобто, з валютного рахунку однієї фізичної особи на валютний рахунок іншої фізичної особи можна перевести кошти в межах ліміту до 100 тис. грн на місяць. 

"Ці обмеження значно звужують можливість українських інвесторів щодо перспектив використовувати інвестиційні інструменти за кордоном. Фактично інвестувати в іноземні акції в інших країнах можуть лише ті громадяни, які мають кошти на закордонних рахунках", - пояснює керуючий партнер юридичної компанії «Муренко, Курявий і Партнери» Олександр Курявий.

Раніше повідомлялося, що прогноз виручки Netflix розчарував інвесторів, акції почали падати.

Більше про те, як краще інвестувати в папери Tesla, Facebook чи Apple в Україні та за кордоном, читайте в статті "Інвестиції під час війни. Як українці можуть купити акції іноземних компаній".