НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

НБУ анулював ліцензії семи фінансовим компаніям та надав дозвіл на вихід з ринку страховику

НБУ анулював ліцензії семи фінансовим компаніям та надав дозвіл на вихід з ринку страховику
Фото: Depositphotos

Національний банк України анулював семи небанківським фінансовим установам ліцензії на вид діяльності з надання фінансових послуг та виключив їх з Державного реєстру фінансових установ. Ще чотирьом небанківським фінансовим установам змінено обсяг ліцензії на діяльність фінансової компанії та одному страховику надано дозвіл на вихід з ринку.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Анулювання ліцензій

Так, на підставі власних заяв небанків НБУ анулював ліцензії на діяльність фінансової компанії з правом здійснювати діяльність з надання таких фінансових послуг:

  • факторинг – ТОВ "ФК "Сучасні розрахункові системи", ТОВ "ФК "Омега", ТОВ "Галєрон Фінанс ";
  • фінансовий лізинг – ТОВ "Сіті Лізинг", ТОВ "Проф-агро-транс";
  • фінансовий лізинг, факторинг, надання коштів та банківських металів у кредит – ТОВ "Сегура-капітал".

Відповідно до правил Нацбанку всі зазначені компанії були виключені з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку з анулюванням ліцензій на вид діяльності з надання фінансових послуг.

Також регулятор анулював ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки та виключив з Держреєстру фінустанов на підставі заяви, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану, кредитну спілку "Джерело". Вона мала спрощену ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки з правом надання коштів та банківських металів у кредит.

Щодо зміни обсягу ліцензій

На підставі власних заяв фінустанов НБУ погодив зміну обсягу ліцензій на діяльність фінансової компанії:

  • ТОВ "Глік пей", ТОВ "Родео капітал" – виключення з ліцензії такої фінансової послуги, як фінансовий лізинг.
  • ТОВ "ФК "Український платіжний центр" – виключення таких фінансових послуг, як фінансовий лізинг, надання гарантій;
  • ТОВ "ФК "Амбрас" – виключення таких фінансових послуг, як факторинг, фінансовий лізинг.

Як зауважують в НБУ, після зміни обсягу ліцензії на діяльність фінансової компанії: ТОВ "Глік пей, ТОВ "ФК "Український платіжний центр" матимуть право надавати фінансові послуги: надання коштів та банківських металів у кредит та факторинг.

ТОВ "Родео капітал" матиме право надавати такі фінансові послуги, як надання коштів та банківських металів у кредит, факторинг, надання гарантій;

ТОВ "ФК "Амбрас" матиме право надавати фінансову послугу з надання коштів та банківських металів у кредит.

Вихід з ринку страховика

Крім того, НБУ дозволив ПРАТ "СК "Престиж" вийти з ринку шляхом виконання страхового портфеля та погодив план виходу товариства з ринку.

Після завершення процедури виходу з ринку шляхом виконання страхового портфеля компанія зобов’язана звернутися до Нацбанку з заявою про анулювання ліцензії на здійснення страхової діяльності.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 17 вересня.

Нагадаємо, кількість учасників небанківського фінансового ринку в серпні зменшилася з 963 (станом на 31 липня 2024 року) до 946 (станом на 31 серпня 2024 року). Кількість банків залишилася незмінною – 62.

Джерело фото: ua.depositphotos.com