При виборі брокера аналізуйте звіти та документи на сайті регулятора - поради юриста

Як інвесторам правильно обирати брокера при купівлі акцій. Джерело:  depositphotos
Як інвесторам правильно обирати брокера при купівлі акцій. Джерело: depositphotos

Коли інвестор обирає брокера, важливо проаналізувати всю можливу інформацію, говорить керуючий партнер юридичної компанії "Муренко, Курявий і Партнери" Олександр Курявий. Зокрема, потрібно з’ясувати, чи є в наявності ліцензія, перевірити репутацію та обирати вигідні умови. Про те, як правильно українцям інвестувати в акції іноземних компаній, Delo.ua розповідає у статті "Інвестиції під час війни. Як українці можуть купити акції іноземних компаній".

За словами юриста, всі надійні брокерські компанії відкрито публікують на сайті юридичну інформацію та дані про ліцензію. Всю цю інформацію можна перевірити на офіційному сайті регулятора через номер ліцензії брокера. 

Також необхідно дізнатися інформацію про капіталізацію компанії та прочитати останні фінансові звіти. Ця інформація має бути розміщена на сайті регулюючого органу, який видав ліцензію. 

"Надійні брокерські компанії фондового ринку відкрито публікують фінансові звіти на власному сайті, тому є можливість порівняти дані з тими, що вказані на сайті регулятора", - пояснює Нікіта Муренко. 

Крім того, важливо звернути увагу на страхування рахунків клієнтів. Кожен ліцензійний брокер зобов'язаний захищати активи користувачів на випадок власного банкрутства. Зазвичай страховку рахунків забезпечують банки-партнери, з якими брокер проводить фінансові операції. 

А ще треба врахувати, що найоптимальніший брокер - це той, який встановлює мінімальний розмір депозиту для відкриття рахунку та помірну комісію за свої послуги.

"Всі ліцензійні брокери дотримуються політики AML, тож для відкриття рахунку та протягом діяльності можуть вимагати документи, що підтверджують походження коштів", - акцентує Муренко. 

Чи можно придбати акції іноземних компаній в Україні під час війни

Як пояснюють в пресофісі НКЦПФР, у 2022 році в нашій країні було укладено 13,5 тис. угод на загальну суму майже 1,4 млрд грн. З них:

  • близько 13 тис. угод відбулись поза організованим ринком.
  • 500 угод були біржовими. 

"Щодо обсягів, то картина протилежна – на біржові угоди припадає вдвічі більше обсягу, ніж на угоди поза біржами", - звертають увагу в Нацкомісії. 

А ось у 2023 році ситуація значно погіршилась: сьогодні укладено лише 110 угод. Їх загальна сума - 8 млн грн. 

"Переважну більшість складають угоди на організованому ринку як за кількістю угод, так і за їх обсягами", - говорять в пресофісі НКЦПФР. 

Раніше повідомлялося, що акції "Кернелу" припинять котуватись на Варшавській біржі: уточнено строки.

Більше про те, як краще інвестувати в папери Tesla, Facebook чи Apple в Україні та за кордоном, читайте в статті "Інвестиції під час війни. Як українці можуть купити акції іноземних компаній".