Долар по 40 чи ще дорожче? Яким буде валютний курс у вересні

Долар по 40 чи ще дорожче? Яким буде валютний курс у вересні

Плани Кабміну закласти у держбюджет-2023 курс на рівні 50 грн/дол. наводять на думки про майбутню девальвацію. Але експерти впевнені, що поки що гривні особливо нічого не загрожує. Тож у вересні долар навряд чи вийде за межі 40 грн. Хоча є побоювання, що гривня може різко подешевшати на тлі закупівлі газу для опалювального сезону.

Кінець серпня та перші дні вересня видалися для безготівкового валютного ринку порівняно спокійними. Офіційний курс гривні до американської валюти поки що залишається незмінним – 36,57 грн/дол. Курс євро теж тримався біля цих значень, різниця з доларом – лише кілька копійок. Це пов'язано з тим, що на глобальному ринку євро знову зміцнився до рівня паритету з американської валютою.

"Очікується, що ЄЦБ може вже 8 вересня підвищити ставку на 0,75%, що й стало основним фактором незначного зміцнення євро до паритету з доларом",  пояснює Григорій Кукуруза, економіст Ukraine. Economic Outlook .

Водночас тиск на курс гривні зберігається. Насамперед через нестабільні настрої експортерів та імпортерів. Наприклад, у другій половині липня продажі безготівкової валюти доходили до 500-998 млн дол. на день (в еквіваленті). Це було пов'язано з тим, що НБУ 21 липня різко девальвував гривню на 25%. І бізнес кинувся продавати валютні запаси. Але у серпні обсяги скоротилися, і наприкінці серпня експортери продавали в середньому 150-200 млн дол. на день. Попит на купівлю валюти з боку імпортерів теж знизився і не сягає навіть 200 млн дол. на день.

Проте експерти кажуть, що міжбанківський ринок залишається по суті в балансі. Зниження активності як продавців, так і покупців призвело до того, що обсяги купівлі-продажу валюти практично зрівнялися. Статистика НБУ тому підтвердження: за серпень на міжбанку було продано 4,7 млрд дол., а викуплено – 4,2 млрд дол.

Падіння резервів сповільнилося

І все ж Нацбанк поки не може відмовитися від інтервенцій. Він змушений продавати валюту зі своїх резервів, щоб підтримувати гривню. За тиждень з 29 серпня по 2 вересня обсяг інтервенцій становив майже 240 млн дол. У той же час, Нацбанк викупив на ринку лише 8,1 млн дол. Таким чином, негативне сальдо інтервенцій досягло -231,4 млн дол.

Хоча задля справедливості слід зауважити, що за тиждень з 22 по 26 серпня НБУ витратив на стримування курсу майже вдвічі більше – 437 млн дол.

Щодо підсумків інтервенцій за весь серпень, то останній місяць літа опинився у "червоній зоні". НБУ продав на міжбанківському ринку близько 1,6 млрд дол., а викупив 312 млн дол. Негативне сальдо інтервенцій становило 1,33 млрд дол. З початку року НБУ придбав на міжбанку 3,09 млрд дол., а продав 16,9 млрд дол. ("мінус" - 13,8 млрд дол.).

Втім, за стан золотовалютних резервів переживати поки що особливо не варто, оскільки 25 серпня Україна отримала грант у розмірі 3 млрд дол. від США. Ці кошти виділено в рамках програми "Підтримка державних видатків для забезпечення сталого державного управління в Україні", загальний обсяг якої складе 4,5 млрд дол.

"З огляду на надходження гранту від США, золотовалютні резерви України збільшилися з 22,4 млрд дол. до 25,5 млрд дол.", – каже Григорій Кукуруза. При цьому від початку 2022 року міжнародні резерви скоротилися на 18%.

З прицілом на зміцнення

Ситуація на готівковому ринку без особливих змін. Наприкінці серпня курс гривні навіть трохи зміцнився. За даними НБУ, курс купівлі на 31 серпня становив 40,3 грн/дол., продажу – 40,59 грн/дол. Це на 10 коп. "міцніше", ніж на початку тижня. Євро, очікувано, йде за доларом: курс купівлі європейської валюти на початок вересня був у межах 40,35 грн/євро, а продажу – 40,65-40,70 грн/євро.

Зрозуміло, це усереднені значення. Насправді коридор курсу ширший. Деякі банки та обмінні пункти і долар, і євро викуповують за 39 грн., а продають за 39,7 грн. Але зустрічаються фінустанови, де курс продажу долара та євро перевищує позначку 41 грн., а курс євро сягає 41,5 грн. Щоправда, таких одиниці.

Як не дивно, але саме в обмінних пунктах, а не в банках, умови купівлі-продажу валюти зараз є найбільш привабливими. Хоча, як ми пам'ятаємо, публічно оголошувати курс обмінкам поки що заборонено, й це створює населенню певні незручності.

Вересень пройде без потрясінь

Аналітики не чекають на валютному ринку у вересні турбулентності. Причому гривня з приходом осені опиниться в порівняно сприятливих умовах. Це пов'язано з тим, що аграрії розпочинають експорт нового врожаю і продовжують продавати запаси попереднього. На щастя, морський "зерновий коридор" функціонує більш-менш стабільно. До того ж сільгоспвиробники налагоджують логістику суходолом, залізницею – зокрема.

Як пояснив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, мета – вийти на щомісячний експорт 5-6 млн тонн зернових та олійних.

"У поточному маркетинговому році ми маємо можливість експортувати близько 65-70 млн тонн з урахуванням залишків торішнього врожаю",  озвучив досить оптимістичний прогноз Висоцький.

Хорошою новиною для гривні стала несподівано позитивна динаміка платіжного балансу України. Поточний рахунок платіжного балансу в 1 півріччі 2022 року був зведений з профіцитом 3,7 млрд дол.

уттєву підтримку платіжному балансу надало майже триразове скорочення виплат доходів від інвестицій на користь нерезидентів та збереження стійких надходжень з оплати праці українців за кордоном", – пояснює голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

Відмова уряду від ідеї вводити 10% імпортний збір – це також позитив для валютного ринку. Можливо, зміцнення гривні і не відбудеться, але й зайвого фактора девальвації не буде.

Крім того, експерти сумніваються, що НБУ у найближчі місяць-два зважиться на чергове ослаблення гривні.

У вересні ми побачимо, яким буде реальний баланс на безготівковому ринку, і чи потрібно Нацбанку впливати на нього. Ну а оскільки готівковий ринок максимально притиснутий до міжбанку, навряд чи варто очікувати відхід готівкового курсу вище позначки 40 грн/дол.

Григорій Кукуруза економіст Ukraine Economic Outlook

Це саме стосується й того курсу, який банки встановлюють за картковими операціями. Він регулюється фактично вручну. Тому поки офіційний курс стоїть на місці, по картках ми бачитимемо ті самі 36,5-37,5 грн/дол.

Ризики для гривні зберігаються

Загрози для дестабілізації курсу національної валюти все ж таки суттєві. Опосередковано про це свідчить макропрогноз уряду на 2023 рік. "Очікується, що національна валюта девальвує до 50 грн/дол. Цей сценарій можна вважати реалістичним, оскільки НБУ не припиняє емісію гривні", – розповів у коментарі Delo.ua аналітик Roboforex Андрій Гойлов.

На додачу до цього, як було сказано вище, НБУ змушений витрачати свої резерви на підтримку курсу української національної валюти. У нинішніх непростих економічних умовах це може тривати довго. Але резерви, на жаль, не безмежні. І ймовірність того, що Нацбанк наважиться на чергову девальвацію офіційного курсу, зберігається.

Не слід забувати про те, що на носі новий опалювальний сезон. Проте НАК "Нафтогаз України" так і не зміг заповнити сховища газом у повному обсязі. За словами глави компанії Юрія Вітренко, на дозакупівлю палива Україні потрібно витратити ще 10 млрд дол. "Тому, у середині вересня ситуація (з курсом – ред.) може різко змінитись, оскільки необхідність закупівлі природного газу для проходження опалювального сезону зростатиме", – вважає Андрій Гойлов.