Спалах гепатиту А на Вінниччині: діагноз підтверджено вже у 84 людей

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Серед госпіталізованих у Вінницькій області з підозрою на гепатит А діагноз підтверджено вже у 84 пацієнтів. Про це повідомив в ефірі національного телемарафону міністр охорони здоров'я Олег Ляшко.

"Ми направили до міста Вінниця додаткову бригаду епідеміологів національного рівня, яка повинна визначити джерело [зараження]. Ми маємо розуміння, що це буде пов'язане з водним шляхом передачі, але пока шлях передачі поки не встановлено й не підтверджено, проводимо епідеміологічне розслідування", - прокоментував він.

В свою чергу, в пресслужбі МОЗ перед цим повідомили, що з 100 госпіталізованих діагноз підтверджено у 81 особи, зокрема у 15 дітей. Зазначається, що постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу.

"Наразі причини, з якими можна повʼязати випадки захворювання – відвідування масових заходів чи вживання однакових продуктів, – не встановлено. Відомо, що усі пацієнти проживають у різних мікрорайонах міста Вінниці та населених пунктах області", - вказують у профільному відомстві.

Фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб продовжують вірусологічні, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження питної води та навколишнього середовища у районі спалахів.

Встановлюється коло контактних осіб, які могли потенційно постраждати внаслідок поширення інфекції, проводиться опитування захворілих із вивчення можливого джерела інфікування.

Як свідчать останні результати вірусологічних та бактеріологічних лабораторних досліджень, було перевірено та відповідають державним санітарним нормам 129 проб води - з громадських джерел води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі.

Як передається гепатит A

Гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Допомогти запобігти передачі вірусу через харчові продукти може дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням. У МОЗ радять не використовувати воду з неперевірених джерел, а будь-яку небутильовану - обов’язково кип’ятити перед вживанням.

Крім того, слід ретельно мити руки з милом теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям: це також допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Джерело фото: ua.depositphotos.com