Уже 60 госпіталізованих. У Вінниці зафіксували спалах гепатиту А

Швидка допомога, машини
Швидка допомога (ілюстративний знімок). Фото: Рівненська обласна рада

В одному з районів Вінниці зафіксовано спалах вірусного гепатиту А, з підтвердженим діагнозом госпіталізовано 60 людей, 14 із них – діти. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоровʼя.

Зазначається, що ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують на підтвердження діагнозу. 

Постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу та залишаються під наглядом лікарів. 

Фахівці Вінницького обласного Центр контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) перевіряють та досліджують усі можливі причини спалаху – від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання, а також забезпечують відбір зразків з навколишнього середовища та осередків захворювання. 

На лабораторне дослідження було відібрано 66 проб води (з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі). Із них 53 вже перевірені та відповідають санітарним нормам.

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що наразі в Україні є 13 тисяч доз вакцин проти гепатиту А, які були розподілені між областями. Якщо на Вінниччині буде додаткова потреба в препаратах, їх туди направлять із резерву інших областей. 

"Наразі в осередку спалаху в області працюють спеціалісти ЦКПХ, проводяться протиепідемічні заходи: встановлюється та перевіряється коло контактних осіб або тих, хто може бути потенційно інфікованим [...] Станом на сьогодні поки не встановлено епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування для цих випадків", – висловився він.

Гепатит А: симптоми

Як зауважують у МОЗ, гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всієї родини.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів хвороби:

  • слабкість;
  • підвищена температура;
  • діарея;
  • блювота;
  • жовтяниця. 

Для профілактики гепатиту А необхідно:

  • дотримуватися гігієни під час приготування їжі;
  • мити овочі і фрукти перед їжею;
  • не використовувати воду з неперевірених джерел;
  • не бутильовану воду кип’ятити перед вживанням;
  • ретельно мити руки з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їжею і після контакту зі сміттям.

Вакцини проти гепатиту А в Україні не входять до переліку безоплатних щеплень, однак у міністерстві стверджують, що їх можна купити в аптеках. Особливо важливо отримати щеплення проти цієї хвороби дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.